PENAFIAN:


Untuk pengetahuan sahaja. Sila dapatkan nasihat doktor / pakar perubatan bertauliah
mengenai kesihatan anda.

Maklumat perubatan dan penjagaan kesihatan dalam laman ini tidak bertujuan menggantikan jagaan profesional, khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan doktor/pakar perubatan bertauliah. Laman ini tidak mempunyai jawapan kepada semua masalah kesihatan dan perubatan yang dialami. Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan langsung dengan keadaan kesihatan anda. Sekiranya anda menyedari tanda/gejala penyakit atau jatuh sakit, sila hubungi doktor/pakar perubatan bertauliah untuk rawatan segera.

Followers

Thursday, March 13, 2008

Awas! Keracunan makanan

Oleh: SHAFINAZ SHEIKH MAZNAN

``SAYA rasa sakit perut dan muntah-muntah selepas makan nasi berlauk ayam masak kurma semasa berbuka puasa,'' kata Wani Abdul Rahman, 17. Dia merupakan salah seorang daripada 213 pelajar Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Bukit Rakit, Kuala Terengganu, Terengganu, yang mengalami keracunan makanan selepas makan di kantin sekolah, Isnin lalu.

Pelajar tingkatan lima yang tinggal di Kampung Padang Nenas, Kuala Terengganu dan bakal menduduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia mulai 5 November ini sudah dibenarkan pulang ke rumah setelah dimasukkan ke Hospital Kuala Terengganu (HKT) selama satu hari.

Sementara itu, menurut Bernama lagi, rakan Wani, Nurul Syuhadah Azmi, 16, pula berkata dia cirit-birit selepas memakan nasi berkenaan dan mengadu kepada guru yang kemudian membawanya ke HKT untuk mendapatkan rawatan.

Kejadian tersebut merupakan yang kedua dalam masa dua minggu berlaku di Kuala Terengganu.  Terdahulu, pada 1 Oktober seramai 21 pelajar Sekolah Menengah Teknik Wakaf Tembesu mengalami keracunan makanan setelah memakan nasi berlauk ayam yang disediakan pihak katering sempena jamuan akhir tahun sekolah itu.

Keracunan makanan - bukanlah dua patah perkataan baru, terutama dalam kamus bulan kesembilan kalendar Islam, yang juga boleh dianggap sebagai bulan pesta makanan dan murah rezeki di negara ini. Semacam sudah menjadi satu fenomena, bazar Ramadan tumbuh melata bagaikan cendawan yang bercambah selepas hujan setiap kali bulan puasa menjelang tiba. Di segenap penjuru, ada sahaja gerai yang menjual pelbagai jenis juadah berbuka puasa kerana para peniaga mengambil peluang permintaan yang meningkat ketara untuk makanan yang sedia dimakan.

Aktiviti jual beli beroperasi dari bazar Ramadan, premis tetap mahupun bergerak, restoran-restoran dan penjaja di tepi jalan. Penjual atau peniaga pula ada yang berlesen, ada yang tidak, penjual tetap ataupun sementara. Juadah makanan yang dijual, ada yang telah siap disediakan di rumah dan ada yang disediakan di tempat jualan. ``Namun, orang ramai perlu berwaspada dengan penyakit yang ada kaitannya dengan makanan dan air iaitu penyakit-penyakit bawaan makanan dan air seperti keracunan makanan, cirit-birit, kolera (taun), demam tifoid (kepialu), hepatitis A dan disentri.

``Sering dikaitkan akan berlaku kejadian penyakit-penyakit bawaan makanan dan air terutama keracunan makanan,'' kata Pakar Perubatan Kesihatan Awam, Dr. Mohamed Paid Yusof.Menurutnya, tahap kebersihan makanan gerai-gerai ini terutamanya dari aspek mikrobiologi, menjadi kemusykilan atau boleh dikatakan tidak mencapai tahap kebersihan dan keselamatan yang memuaskan.  

``Ini kerana, gerai-gerai ini tidak mempunyai kemudahan asas yang sempurna seperti bekalan air, pembuangan sampah dan juga peniaga sendiri adalah mereka yang berniaga untuk menambah pendapatan.
``Mereka mungkin tidak tahu atau tidak faham untuk mengamalkan amalan kebersihan yang sepatutnya dilakukan oleh seseorang pengendali makanan,'' kata Dr. Mohamed Paid.

Justeru, makanan yang dijual adalah terdedah atau berisiko untuk dicemari oleh bakteria patogenik yang berupaya menularkan penyakit.  Bakteria-bakteria yang biasa dikaitkan dengan keracunan makanan adalah Salmonella, Clostridium perfringes, Camphylobactor, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes dan Bacillus cereus. Selain itu, kata Dr. Mohamed Paid lagi, kebanyakan makanan yang dijual adalah makanan yang telah sedia untuk dimakan.  

Beliau berkata, pendedahan atau penyimpanan makanan ini dalam jangka waktu yang lebih daripada enam jam (minimum) pada suhu zon bahaya, 50O hingga 600O Celsius menggalakkan penambahbiakan bakteria yang mencemari makanan berkenaan. Kemungkinan lokasi jualan bazar Ramadan turut mempengaruhi kadar pencemaran seperti di tepi longkang, tepi jalan dan kawasan yang banyak lalat.

Dr. Mohamed Paid yang juga Ketua Penolong Pengarah, Cawangan Survelan Penyakit Berjangkit, Bahagian Kawalan Penyakit, Kementerian Kesihatan tidak menolak kemungkinan lebih ramai lagi mereka yang mengalami keracunan makanan tetapi tidak dilaporkan.

Kebanyakan kes yang dilaporkan adalah wabak keracunan makanan yang selalunya berlaku di institusi seperti sekolah (selalunya melibatkan asrama sekolah), kilang, kolej dan lain-lain.

Apa itu keracunan makanan?

Keracunan makanan merupakan satu istilah yang digunakan bagi merujuk kepada intoksikasi dan jangkitan bawaan makanan dan air.

``Untuk mendapat keracunan makanan, kehadiran atau pencemaran makanan atau air oleh agen penyebab mestilah dalam jumlah yang besar.

``Ciri-ciri klinikal keracunan makanan adalah berbeza dan bergantung kepada jenis agen penyebabnya,'' ujar beliau.

Secara umumnya sesiapa yang mendapat keracunan makanan akan mengalami gejala-gejala berikut secara tiba-tiba iaitu:
* Sakit di bahagian abdomen
* Muntah
* Cirit-birit
* Loya
* Pening
* Demam.

Kecenderungan mendapat keracunan makanan bergantung kepada umur dan daya tahan seseorang itu serta banyaknya bilangan bakteria yang terdapat pada makanan tercemar.

``Kanak-kanak, warga tua dan sesiapa yang mempunyai daya tahan rendah lebih mudah mendapat keracunan makanan.

``Keseriusan dan cepat atau lambat seseorang mengalami gejala keracunan makanan pula bergantung kepada jumlah pencemaran makanan atau air,'' katanya.
Secara amnya, kata Dr. Mohamed Paid, seseorang yang menghidap penyakit keracunan makanan akan mula sakit selepas dua hingga 72 jam memakan makanan atau meminum air yang tercemar.
Tempoh masa sakit pula boleh hilang dalam masa beberapa jam atau berpanjangan sehingga tujuh hari lamanya.
Sementara itu, memetik kenyataan Pusat Racun Negara, Universiti Sains Malaysia, kesan bahaya keracunan makanan adalah kehilangan air dalam badan.
``Sekiranya kehilangan air dalam badan terlalu serius ia boleh membawa maut. Selain daripada itu, keracunan saraf yang berpunca daripada keracunan makanan juga boleh mengancam nyawa.  ``Memandangkan kandungan air di dalam tubuh manusia berpuasa adalah kurang daripada biasa, sekiranya berlaku keracunan makanan maka ia akan menjadi lebih serius.''
Penyebab keracunan makanan
``Keracunan makanan berlaku akibat memakan makanan atau meminum air yang dicemari oleh kuman seperti bakteria, virus, organisma-organisma lain, bahan kimia, tumbuhan atau ikan yang beracun.
``Bakteria boleh menyebabkan keracunan makanan melalui infeksi (penambahbiakan bakteria yang banyak) atau intoksikasi (racun yang dihasilkan oleh bakteria) di dalam makanan atau minuman,'' kata Dr. Mohamed Paid.
Secara umumnya, keracunan makanan boleh disebabkan oleh:
* Pencemaran makanan oleh bakteria (Escherrichia coli), virus (Norovirus) dan parasit (toxoplasmosis)
* Toksin yang dihasilkan oleh pembiakan bakteria dalam makanan seperti bakteria Clostridium perfringes, Clostridium botulinum, Staphylococcus aureus dan Bacillus cereus.
* Toksin yang dihasilkan oleh tumbuhan atau haiwan seperti alga dan ikan
* Bahan-bahan kimia seperti asid borik, racun serangga dan logam berat.


Sepanjang bulan Ramadan, kebanyakan keracunan makanan adalah disebabkan oleh pencemaran makanan atau air oleh bakteria atau toksin yang dihasilkan oleh bakteria berkenaan. 

Faktor penyumbang keracunan makanan

Faktor-faktor yang boleh dikaitkan atau menyumbang kepada kejadian keracunan makanan dalam bulan Ramadan boleh dibahagikan kepada tiga iaitu:
* Pengendali makanan atau peniaga yang tidak mengambil berat tentang kebersihan
* Mereka menjalankan kerja-kerja pengendalian makanan dengan tangan yang kotor, kuku yang kotor dan panjang, rambut tidak terurus serta tidak memakai pakaian yang sesuai
* Mereka membiarkan premis makanan atau tempat menjual makanan mereka kotor
* Tidak menutup makanan yang dijual
* Memegang/menyentuh makanan semasa mengendali atau menjual
* Menghisap rokok dan meludah semasa menyedia atau mengendalikan makanan.

Makanan tidak dimasak dengan sempurna

Terdapat banyak mikro-organisma berbahaya di dalam makanan yang berprotein tinggi seperti daging, ayam, makanan laut, telur dan hasil tenusu terutama semasa dalam keadaan mentah. Daging dan ayam beku daripada peti sejuk mestilah dinyahbekukan dengan sempurna dan dimasak secukupnya untuk memastikan bakteria yang berbahaya itu terhapus.
* Penyimpanan makanan yang sudah dimasak Makanan yang disediakan awal perlu disimpan dengan baik untuk mengelakkan penambahbiakan bakteria. Bakteria boleh menambahbiak dengan cepat pada suhu bilik.
Makanan yang dimakan panas mesti disimpan pada suhu tetap tidak kurang daripada 600O Celsius manakala makanan yang dimakan sejuk pula mesti disimpan di peti sejuk pada suhu di bawah 40O Celsius.
Keadaan-keadaan penambahbiakan bakteria
* Masa; dalam keadaan yang baik, satu bakteria boleh menambahbiak kepada 2,097,152 dalam masa tujuh jam.
* Suhu; keracunan makanan disebabkan oleh bakteria membiak dengan
baik dalam suhu antara 50O hingga 600 O Celsius yang juga dipanggil zon
bahaya.
* Makanan; bakteria memerlukan sumber makanan untuk bercambah dan
membiak. Jenis makanan yang mana bakteria mudah membiak ialah hasilan
tenusu, hasilan telur, daging dan hasil ternakan, hasilan daging dan
ayam diproses, hasilan laut dan ikan. Makanan ini dipanggil makanan
berisiko.
* Air; bakteria untuk membiak dan berkembang memerlukan keadaan yang lembap. 
 Keadaan yang kering adalah contoh baik yang berkesan untuk pengawetan makanan.
Jenis-jenis makanan berisiko tinggi 
Makanan berisiko tinggi adalah jenis-jenis makanan yang tidak tahan lama/cepat rosak atau buruk di mana ia menggalakkan penambahbiakan bakteria yang berbahaya, apabila seseorang memakannya boleh menyebabkan terjadi keracunan makanan. Ini termasuklah:
* Semua masakan daging dan ayam
* Masakan hasilan daging termasuk gulai/kuah
* Susu, pati susu (krim), hasilan tenusu dan kastard (makanan campuran susu, tepung, telur dan gula)
* Masakan telur dan hasilan makanan dibuat dengan telur seperti mayones
* Makanan laut
* Masakan nasi
* Sediaan salad, makanan sayuran mentah cincang berkuah likat (coleslaw), pasta salad
* Sediaan salad buah-buahan.

Sekiranya makanan berisiko tinggi ini dicemari oleh bakteria dan disimpan dalam dalam jangka yang lama melebihi enam jam dan dalam keadaan suhu zon berbahaya iaitu antara 50O ke 600O Celsius, maka keracunan makanan boleh berlaku.

Pencegahan keracunan makanan

Dalam mengawal atau mencegah keracunan makanan daripada berlaku, rantaian kejadian keracunan makanan perlu diputuskan. Rantaian itu ialah:
* Kehadiran bakteria atau penyebab keracunan makanan dalam makanan iaitu makanan telah dicemari.
* Bakteria mendapat keadaan yang sesuai untuk penambahbiakan iaitu suhu (50O ke 600O Celsius), lembapan dan makanan berisiko.
* Musnahkan semua bakteria yang terdapat dalam makanan.

Tiga rantaian kejadian keracunan makanan ini perlu diputuskan dalam usaha untuk mencegah seseorang mendapat keracunan makanan. Oleh itu semua pihak iaitu pengguna, peniaga dan pengendali makanan perlu memahami rantaian ini sekali gus dapat menghindari keracunan makanan di bulan Ramadan.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...