PENAFIAN:


Untuk pengetahuan sahaja. Sila dapatkan nasihat doktor / pakar perubatan bertauliah
mengenai kesihatan anda.

Maklumat perubatan dan penjagaan kesihatan dalam laman ini tidak bertujuan menggantikan jagaan profesional, khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan doktor/pakar perubatan bertauliah. Laman ini tidak mempunyai jawapan kepada semua masalah kesihatan dan perubatan yang dialami. Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan langsung dengan keadaan kesihatan anda. Sekiranya anda menyedari tanda/gejala penyakit atau jatuh sakit, sila hubungi doktor/pakar perubatan bertauliah untuk rawatan segera.

Followers

Tuesday, March 9, 2010

Pembedahan bibir sumbing (Berita Harian)

Oleh Mohd Azis Ngah
azis@bharian.com.my

Kemiskinan, kos mahal jadi halangan kanak-kanak sumbing dibedah untuk baiki lelangit

JAM 8.30 malam, bersama rakan setugas, kami meninjau dewan tempat saringan memilih pesakit bibir sumbing di Pulau Dabo Singkep, Kabupaten Lingga, Riau, Indonesia untuk dibedah bagi memulihkan bibir mereka.

Selepas taklimat ringkas kepada pesakit yang disampaikan ketua pasukan perubatan Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM), Prof Dr Rani Samsudin, kami duduk di barisan belakang berbual dengan kanak-kanak berbibir sumbing yang datang bersama keluarga.
Cuping telinga pantas menangkap suara sengau kanak-kanak seolah-olah sedang menyanyi. Melodi dan liriknya memang popular tetapi kurang jelas, tetapi apabila diamati kanak-kanak istimewa itu sedang mendendangkan lagu popular ‘Namun Ku Punya Hati’ yang sedikit masa lalu begitu popular di Malaysia.

Di sana, penyanyi Malaysia memang popular kerana penduduknya meminati lagu Melayu. Menariknya, apabila diamati bait lirik lagu yang dinyanyikan Santalia Lestari Herman, 12, ia cukup menyentuh hati, seolah-olah menyedari kecacatan diri tanpa harapkan simpati.

“Kawan-kawan saya semuanya lelaki, tidak ada kawan perempuan. Mereka tak suka sebab saya hodoh, tak cantik macam yang lain,” katanya yang menamatkan persekolahan gara-gara sering diejek rakan.

Anak bongsu daripada tiga beradik ini adalah antara 25 orang yang menjalani pemeriksaan dan 15 daripadanya berjaya menjalani pembedahan bibir sumbing dan memperbaiki lelangit. Kebanyakannya menjalani rawatan susulan selepas pembedahan pertama membaiki bibir sumbing dua tahun lalu.

Kali ini, kumpulan perubatan menumpukan usaha menampal, membaikpulih lelangit mereka. Hanya dua kes pembedahan bibir sumbing. Operasi itu dijalankan di Rumah Sakit Umum Dabo Singkep yang membabitkan 31 pakar bedah, pakar bius, doktor, jururawat dan pasukan sokongan.

Pasukan perubatan itu dipecahkan kepada tiga kumpulan diketuai Prof Dr Rani, Prof Zainal Ariff Abdul Rahman (Pusat Perubatan Universiti Malaya) dan Dr Kasmah Mohamed (Hospital Sungai Buloh).

Program Bakti Sosial Pembedahan Bibir Sumbing itu dijalankan serentak dengan Perkampungan Belia Dunia Melayu Dunia Islam (DMDI) anjuran Gerakan Majlis Gabungan Belia Melaka (MGBM) selama enam hari baru-baru ini.

Walaupun pembedahan dijalankan di Dabo Singkep, kebanyakan pesakit yang disenaraikan Dinas Kesihatan Kepulauan Riau datang dari segenap pelosok pulau.

Dr Rani berkata, kebanyakan kes yang dirawat ialah kanak-kanak dan remaja kerana usia bawah 10 tahun adalah paling sesuai menjalani pembedahan.

“Di Malaysia, kes bibir sumbing memang ada tetapi jumlahnya terlalu kecil kerana ia sudah dirawat sebaik bayi dilahirkan. Keadaan itu jauh berbeza di sini kerana mereka tidak mampu, kosnya terlalu mahal, sebab itu mereka biarkan saja sedangkan ia memberi kesan jangka panjang kepada pesakit.

“Kami mencuba yang terbaik berdasarkan kemudahan peralatan yang terhad dan bersyukur kerana semua berjalan lancar. Pasukan perubatan berjaya menjalankan tugas dengan baik,” katanya.

Hakikat itu memang benar, pasukan perubatan dilihat bertungkus lumus sejak awal pagi hingga ke malam dan ada kalanya hingga ke awal pagi bagi rawatan susulan. Semuanya bagi memastikan pesakit mendapat yang terbaik walaupun selepas ini mereka akan menerima rawatan susulan di tempat sendiri.

Seorang pesakit, Wahyudi Putra Handoko, 23, yang datang jauh dari Kijang, Tanjung Pinang kira-kira empat jam perjalanan menaiki feri berkata, beliau seolah-olah bermimpi dapat apabila terpilih menjalani pembedahan bibir dan lelangit.

“Kami anak yatim dan orang miskin, ibu hanya menjual kuih. Saya baru habis belajar tetapi sering bekerja sambilan membersihkan bangunan. Logiknya memang kami tak mampu, kosnya saja hampir Rp10 juta (RM3,600). Jika ada duit pun, ia lebih penting untuk beli makanan,” katanya.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...