SAMBIL meneruskan tradisi saling kunjung-mengunjungi, ketika inilah
kesempatan turut diambil untuk menjamu selera dengan pelbagai hidangan
tersedia.
Apa pun, kegembiraan menyambut hari raya tidak harus keterlaluan hingga boleh memudaratkan.
Antara perkara penting yang perlu diberi perhatian ialah bahaya yang
mungkin menjelma jika tiada batasan dan kawalan dalam menikmati hidangan
hari raya.
Ini kerana, keracunan makanan khususnya pada musim perayaan boleh berlaku jika perkara ini dipandang remeh.
Ini diakui sendiri Pakar Perunding Perubatan dan Pernafasan Hospital
Pantai Cheras, Dr. Liza Ahmad Fisal, sambil menegaskan keseronokan
menyambut Aidilfitri tidak seharusnya disulami rasa duka akibat kecuaian
dan kurang kesedaran untuk menyediakan makanan yang menjamin kesihatan
diri.
"Keracunan makanan atau food poisoning merupakan satu spektrum
penyakit yang lazimnya didapati daripada makanan atau minuman yang
tercemar. Satu lagi punca yang selalu dilupai ialah air dan air batu.
Contohnya, minuman dibeli bersih tetapi air batu yang selalu peniaga
gunakan diperoleh daripada kedai atau kilang yang tercemar.
"Punca lain ialah makanan yang tidak dimasak seperti buah potong dan sayur ulam yang dicuci dengan air tercemar," katanya.
Tambah Dr. Liza, keracunan makanan boleh disebabkan oleh bakteria atau virus.
Contoh virus ialah Rotavirus dan bakteria seperti Salmonella, Eschericia coli (E. coli) dan banyak lagi.
Menerangkan lebih lanjut tentang keracunan makanan, selain sakit
perut, cirit-birit, kejang dan loya merupakan antara simptom yang
dikaitkan dengan keracunan makanan .
Senario cirit-birit dan muntah berterusan itu menyebabkan dehidrasi
selain berkemungkinan merosakkan organ penting di dalam tubuh termasuk
sel hati, buah pinggang serta tisu lembut serta mengurangkan kecekapan
fungsi badan secara normal.
"Ini boleh membawa kepada tekanan darah rendah dan kelemahan otot kepada tahap bahaya.
Kadangkala kerana pesakit kurang atau tidak dapat makan, tahap gula di dalam darah juga boleh menjadi rendah.
"Semua kesan penyakit keracunan makanan ini lebih genting jika
berlaku kepada kanak-kanak, warga emas, pesakit yang menghidapi penyakit
kronik seperti kencing manis dan buah pinggang serta pesakit yang
mempunyai daya tahan rendah seperti HIV. Pun begitu, jarang berlaku
cirit birit yang bercampur dengan darah atau lebih dikenali sebagai
dysentery. Cirit-birit yang bercampur dengan darah sangat bahaya dan
perlu mendapatkan rawatan segera," jelasnya.
Namun , beliau menjelaskan kes kematian akibat keracunan makanan jarang berlaku dan boleh dielakkan.
No comments:
Post a Comment