PENAFIAN:


Untuk pengetahuan sahaja. Sila dapatkan nasihat doktor / pakar perubatan bertauliah
mengenai kesihatan anda.

Maklumat perubatan dan penjagaan kesihatan dalam laman ini tidak bertujuan menggantikan jagaan profesional, khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan doktor/pakar perubatan bertauliah. Laman ini tidak mempunyai jawapan kepada semua masalah kesihatan dan perubatan yang dialami. Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan langsung dengan keadaan kesihatan anda. Sekiranya anda menyedari tanda/gejala penyakit atau jatuh sakit, sila hubungi doktor/pakar perubatan bertauliah untuk rawatan segera.

Followers

Sunday, May 29, 2011

Penawar resdung
AZEAN Suhaili, 31 mempunyai masalah resdung yang serius sejak usia awal 20-an lagi. Lebih membimbangkan, dia mempunyai kulit sensitif dan jerawat yang agak serius.

Kadang-kadang keadaan ini menimbulkan ketidakselesaan kerana dia takut timbul tanda alahan seperti gatal-gatal pada wajah.

Menerusi sebuah laman web yang menceritakan tentang rawatan tradisional resdung, Azean mengambil keputusan untuk mencuba rawatan ini.

Dia menghubungi pemilik Darul Irsyad, Gadafi Mohd Zuki tentang prosedur rawatan tradisional resdung.

Gadafi memberi penerangan secukupnya dan Azean yakin untuk membuat satu temu janji pada hari berikutnya.

Hasil rawatan ini, resdung yang dihidapi Azean semakin berkurangan. Dengan penjagaan sendiri di rumah seperti menggunakan sabun pembersih wajah khas, titisan air dan menjaga pemakanan, Azean dapat mengawal masalah resdungnya. Kesan jerawat yang dialaminya kian berkurangan. Bahkan Azean lebih yakin ketika bergaul dengan orang lain.

Menurut Gadafi, resdung merupakan satu penyakit yang agak sinonim dengan orang Melayu kerana kaum itu sering dibelenggu dengan penyakit itu.

Perubatan moden menyifatkan resdung atau sinus sebagai radang atau jangkitan kuman dan alahan pada saluran pernafasan, telinga serta mulut.

Orang Melayu pula percaya ia berlaku akibat cara pemakanan terutama mereka yang selalu makan makanan laut dan belacan.

Resdung boleh membuatkan seseorang itu mempunyai nafas berbau, bersin, muka berjerawat, gatal atau bengkak di hidung, mulut dan telinga.

Simptom yang lebih teruk melibatkan nanah di telinga atau kecacatan pada hidung akibat kerosakan pada bahagian rongganya.

Pengewapan muka

Justeru, ramai yang mencari penawar atau rawatan secara tradisional .

Mungkin ramai yang tidak mengetahui asal usul perkataan resdung . Ia sebenarnya berasal daripada dua perkataan 'resah hidung' yang telah digabungkan. Resdung adalah satu keadaan di mana seseorang menjadi alah kepada pelbagai agen persekitaran seperti habuk, debu atau biji-biji debunga dan tumbuh-tumbuhan.

Bagi rawatan secara tradisional di Darul Irsyad , pengewapan muka menggunakan asap adalah antara medium paling asas selain campuran beberapa bahan herba lain.

Pengewapan atau pengasapan dilakukan agar 'hama' yang hidup di sekitar rongga wajah, keluar sekali gus mengurangkan bendalir yang menyekat saluran pernafasan.

Selepas menjalani rawatan , wajah akan menjadi lebih 'ringan', bersih dan tidak lagi mengalami kegatalan. Malah punca jerawat di muka turut hilang.

Berbeza dengan tempat lain, Gadafi menggunakan corong kecil agar pesakit tidak berasa pedih pada mata.

Rawatan diteruskan pula menggunakan titisan herba untuk mengeluarkan lendir pada hidung.

Ia mengeluarkan segala cecair yang menyebabkan rongga hidung tersumbat.

Pesakit juga boleh melakukannya kaedah titisan herba di rumah.

Selepas melakukan proses mengeluarkan lendir, wajah pesakit akan dibersihkan menggunakan sabun khas yang boleh dibeli di Darul Irsyad.

Selain menjaga pemakanan di rumah, pesakit digalakkan meminum herba khas seperti teh pahit Kabiro yang diperbuat daripada herba hutan tropika.

"Namun ia perlu diikuti dengan proses penjagaan kulit wajah yang teratur dan berpantang daripada mengambil beberapa jenis makanan seperti udang, ketam dan kerang.

Individu yang mengalami resdung selalunya berasa rimas dengan keadaan hidung yang gatal-gatal dan mata berair yang menimbulkan keadaan tidak selesa.

Salah satu langkah mengurangkan ketidakselesaan akibat penyakit tersebut adalah dengan menjalani rawatan tradisional seperti yang dilakukan di Darul Irsyad. Pesakit tidak akan pulih sepenuhnya serta merta tetapi rawatan ini mengurangkan kesan resdung dan mengawal daripada berlaku secara serius," katanya yang ditemui di di Jalan 4/1, Seksyen 4, Bandar Baru Bangi , Selangor baru-baru ini.

Untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai rawatan resdung tradisional, orang ramai boleh menghubungi Gadafi di talian 013-3595036 atau layari http://darulirsyad-blog.blogspot.com.

--- UTUSAN MALAYSIA

1 comment:

  1. Selain dari itu aspek keturunan pun boleh menjadi punca-punca seperti alergic dan sensitif udara yang kotor dan tercemar. Oleh yang demikian dari aspek kebersihan diri mempunya peranan penting seperti cadar , bantal dan juga habuk rumah perlu sentiasa bersih.

    Jika sensitfi pada habuk perlu menggunakan penutup hidup dan mulut salah satu cara untuk mencegah resdung semasa membersihkan rumah. Kerana kadang-kadang ada pengidap boleh kena habuk menyebabkan bersin dan selsema teruk.

    Pemakanan perlu dijaga kerana dapat meningkatkan antibodi seperti mengambil makanan tambahan Vitamin C. Dengan juga memakan makanan herba juga dapat mencegah penyakit resdung melalui pengambilan ubat herba semulajadi.

    Sentiasa juga melakukan senaman kerana ia akan meningkatkan sistem antibodi dan proses membuang toksin dalam badan berlaku semasa senaman.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...