PENAFIAN:


Untuk pengetahuan sahaja. Sila dapatkan nasihat doktor / pakar perubatan bertauliah
mengenai kesihatan anda.

Maklumat perubatan dan penjagaan kesihatan dalam laman ini tidak bertujuan menggantikan jagaan profesional, khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan doktor/pakar perubatan bertauliah. Laman ini tidak mempunyai jawapan kepada semua masalah kesihatan dan perubatan yang dialami. Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan langsung dengan keadaan kesihatan anda. Sekiranya anda menyedari tanda/gejala penyakit atau jatuh sakit, sila hubungi doktor/pakar perubatan bertauliah untuk rawatan segera.

Followers

Saturday, August 4, 2012

Hanya 10% ibu beri susu badan kepada bayi04/08/2012 4:27pm

SIBU - Hanya 10.1 peratus ibu di negeri ini memberi susu badan kepada anak masing-masing selama enam bulan selepas kelahiran mereka tahun lepas, kata Menteri Kebajikan, Wanita dan Pembangunan Keluarga negeri Datuk Fatimah Abdullah.

Sambil melahirkan kebimbangan beliau tentang perkara itu, Fatimah menyarankan kepada Kementerian Kesihatan supaya menyusun strategi untuk meningkatkan jumlah ibu yang memberi susu badan kepada bayi mereka.

Kata beliau, Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesyorkan para ibu memberi susu badan kepada bayi masing-masing sepanjang tempoh enam bulan pertama kelahiran mereka, manakala Islam pula menganjurkan para ibu berbuat demikian sehingga anak mereka berusia dua tahun.

Fatimah berkata demikian kepada pemberita selepas melancarkan Minggu dan Seminar Penyusuan Susu Ibu Sedunia anjuran bersama Hospital Daerah Sibu dan Jabatan Perubatan Bahagian di Maktab Latihan Jururawat di sini hari ini.— BERNAMA

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...