PENAFIAN:


Untuk pengetahuan sahaja. Sila dapatkan nasihat doktor / pakar perubatan bertauliah
mengenai kesihatan anda.

Maklumat perubatan dan penjagaan kesihatan dalam laman ini tidak bertujuan menggantikan jagaan profesional, khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan doktor/pakar perubatan bertauliah. Laman ini tidak mempunyai jawapan kepada semua masalah kesihatan dan perubatan yang dialami. Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan langsung dengan keadaan kesihatan anda. Sekiranya anda menyedari tanda/gejala penyakit atau jatuh sakit, sila hubungi doktor/pakar perubatan bertauliah untuk rawatan segera.

Followers

Friday, February 15, 2013

Manusia boleh sebar virus pembawa maut?

15 Februari 2013
Virus korona
Virus korona ini juga menunjukkan simptom seperti jangkitan Sars. Foto: AP
 
LONDON - Britain melaporkan kes ketiga melibatkan pesakit dijangkiti virus berbahaya yang semakin mencetuskan kebimbangan terhadap penularannya dalam kalangan manusia, menurut pegawai kesihatan, kelmarin.

Sehingga kini, seramai lima orang yang pernah berkunjung atau tinggal di negara rantau Arab dilaporkan maut akibat serangan virus korona dikenali sebagai NCoV - to 11 sejak September lalu.

Difahamkan, apabila pesakit diserang NCoV, mereka akan menunjukkan simptom jangkitan Sars (Sindrom Pernafasan Akut Teruk) seperti demam panas, sukar bernafas dan batuk tanpa kahak.

Hasil kajian beberapa badan kesihatan di London menunjukkan ia kini boleh disebarkan oleh manusia walaupun risikonya dikatakan masih rendah.

November lalu, saintis di Netherlands melaporkan sampel diambil daripada pesakit di Arab Saudi menunjukkan virus pembawa maut dalam bentuk baru tersebut dibawa oleh spesies kelawar Tylonycteris pachypus dan Pipistrellus abramus dari Asia.

Dalam satu kenyataan, Dr Ron Fouchier di Pusat Perubatan Erasmus di Rotterdam memberitahu kajian mereka jelas menunjukkan haiwan mamalia itu menjadi penyebar utama virus korona tersebut.  - Reuters

--- SINAR HARIAN

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...