PENAFIAN:


Untuk pengetahuan sahaja. Sila dapatkan nasihat doktor / pakar perubatan bertauliah
mengenai kesihatan anda.

Maklumat perubatan dan penjagaan kesihatan dalam laman ini tidak bertujuan menggantikan jagaan profesional, khidmat nasihat, diagnosis atau rawatan doktor/pakar perubatan bertauliah. Laman ini tidak mempunyai jawapan kepada semua masalah kesihatan dan perubatan yang dialami. Jawapan kepada masalah umum mungkin tiada kaitan langsung dengan keadaan kesihatan anda. Sekiranya anda menyedari tanda/gejala penyakit atau jatuh sakit, sila hubungi doktor/pakar perubatan bertauliah untuk rawatan segera.

Tuesday, July 31, 2012

Pakar: Ketahui punca keracunan makanan

Pakar: Ketahui punca keracunan makanan

APABILA menyentuh  tentang pemakanan, apa yang terpahat di fikiran  adalah mengenai keenakan makanan tersebut. Tidak pernah kita dengar atau jarang sekali masyarakat mengendahkan samada makanan tersebut  selamat ataupun tidak untuk dimakan. Apa yang  penting makanannya sedap dimakan. Tabiat begini sebenarnya perlu diubah bagi mengelakkan keracunaan makanan.

Pernahkah anda mengalami keracunan makanan? Sekiranya pernah mengalami cirit-birit beberapa jam selepas makan bermakna anda telah mengalami keracunan makanan. Justeru,  anda perlu tahu tentang keselamatan makanan.

Keselamatan makanan bermaksud makanan itu bersih daripada kuman berbahaya, racun, toksin dan bersih daripada najis dan bahan buangan yang lain. Kemudaratan terjadi apabila berlaku pencemaran terhadap makanan/minuman yang seterusnya membawa kepada penyakit bawaan makanan seperti muntah & cirit-birit (diarrhea).

Sebenarnya, penyebab kepada penyakit bawaan makanan ini boleh dikategorikan kepada tiga iaitu secara biologi, secara kimia dan juga fizikal. Antara agen biologi adalah seperti bakteria, kulat, virus dan juga parasit. Walaupun 90% kes penyakit bawaan makanan disebabkan oleh bakteria, namun hanya 4% adalah bakteria berbahaya. Makanan mentah serta yang kurang masak adalah antara tempat di mana bakteria berbahaya ini sering dijumpai seperti salmonella, shigella dan Escherichia.coli (E.coli). Selain bakteria, kulat juga boleh menyebabkan penyakit jangkitan makanan. Kulat boleh menghasilkan toksin yang boleh menyebabkan ketoksikan makanan mudah dijumpai pada makanan seperti roti dan jem.

Tumbuhan seperti cendawan, makanan laut serta bahan kimia industri atau agrikultur adalah antara contoh agen kimia bagi penyakit bawaan makanan. Tumbuhan dan makanan laut menghasilkan toksin yang seterusnya menyebabkan keracunan seperti ikan buntal dan cendawan. Di samping itu, bahan-bahan seperti kaca, batu, kayu, besi, serangga dan lain-lain bahan asing di dalam makanan adalah dikategorikan sebagai bahan cemar fizikal.


Terdapat lima cara mudah bagi mengelak keracunan makanan:

Pertama adalah sentiasa mengekalkan kebersihan. Penyumbang utama kepada masalah penyakit bawaan makanan adalah disebabkan oleh pengurusan dan penyediaan makanan yang tidak bersih. Patogen yang boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan bukan sahaja boleh merebak melalui air, dan makanan, tapi juga melalui orang yang mengendalikan makanan. Mengekalkan kebersihan bukan sahaja tertumpu kepada makanan malah turut meliputi individu yang menyediakan makanan. Bagi individu ini, haruslah sentiasa membasuh tangan sebelum dan selepas menyediakan makanan juga selepas menggunakan tandas bagi mengelakkan pencemaran bakteria. Disamping itu, kebersihan di dapur juga penting di mana segala peralatan dan permukaan yang digunakan semasa penyediaan makanan dicuci serta disanitasi. Kawasan dapur dan makanan hendaklah dilindungi daripada serangga, haiwan perosak dan haiwan-haiwan lain.

Kedua, makanan mentah dan yang telah dimasak hendaklah diasingkan terutama daging mentah, ayam dan makanan laut. Gunakanlah peralatan bagi penyediaan bahan mentah seperti pisau dan papan pemotong yang berasingan di samping menggunakan bekas penyimpan bagi menyimpan makanan untuk mengelakkan kontaminasi bersilang antara makanan mentah dan yang telah dimasak. Kontaminasi bersilang adalah pemindahan bakteria atau mikroorganisma lain dari satu makanan ke makanan yang lain.  Dengan bahasa mudahnya, pencemaran silang berlaku apabila bakteria dan virus daripada permukaan tercemar berpindah kepada permukaan yang tidak tercemar. Bakteria ini boleh datang daripada orang, permukaan kerja atau peralatan dan makanan lain.

Ketiga, bagi pencegahan penyakit bawaan makanan adalah, memasak dengan sempurna terutama bagi makanan yang mudah terdedah dengan bakteria seperti daging, ayam telur dan makanan laut. Proses memasak dengan sempurna bukan sahaja dapat menambah kelazatan, memudahkan penghadaman tapi juga bagi membunuh bakteria atau mikroorganisma lain pada makanan. Umumnya, memasak pada suhu didih selama 5 hingga 10 minit telah mencukupi untuk membunuh bakteria. Tetapi perlu dipastikan semua bahagian makanan yang dimasak terutama bahagian dalam makanan mencapai kepanasan yang secukupnya  iaitu, sekurang-kurangnya 73 °C selama 15 saat.

Keempat, makanan yang telah dimasak hendaklah dipanaskan dengan sempurna. Bagi memastikan makanan disediakan dan dimasak dengan sempurna, suhu memainkan peranan yang penting. Semasa menghidang, makanan hendaklah sentiasa panas (melebihi 60°C). Makanan yang telah dimasak tidak boleh ditinggalkan pada suhu bilik lebih dari 2 jam. Namun begitu, harus diingat, makanan yang disimpan di dalam peti sejuk tidak boleh disimpan terlalu lama atau melebihi 5 hari. Makanan beku tidak digalakkan dinyahbeku pada suhu bilik kerana amalan ini dianggap tidak selamat. Makanan yang perlu dinyahbeku boleh melalui 3 cara pilihan seperti berikut:

i.              Makanan yang disejuk beku hendaklah dialihkan dahulu ke bahagian dalam peti sejuk selama 5 jam sebelum digunakan .
ii.             Makanan yang disejuk beku hendaklah dalam bungkusan yang kalis air dan diletakkan di bawah air paip yang mengalir.
iii.            Makanan yang disejuk beku hendaklah dicairkan menggunakan ketuhar gelombang dan diikuti dengan masak secara terus.

Kelima, menggunakan air dan bahan mentah yang selamat. Air yang selamat adalah air yang telah dirawat dan membolehkan anda menggunakannya atau minum dengan selamat. Bahan mentah pula perlulah segar, berkhasiat dan selamat. Seperti yang diketahui sayur-sayuran dan buah-buahan adalah lebih berkhasiat sekiranya dimakan tanpa dimasak. Oleh  itu,  pastikan sayuran dan buah-buahan ini dibasuh sebelum dimakan. Bagi makanan terproses, pilihlah yang selamat seperti susu yang berpasteur selain memastikan makanan yang sudah melebihi tarikh luput tidak digunakan lagi.


1.1 Suhu Makanan & pertumbuhan bacteria

74 hingga 100°C Suhu memasak membunuh kebanyakan bakteria.
63 hingga 74°C   Suhu hangat menghalang pertumbuhan tetapi sesetengah bakteria boleh hidup
5 hingga 63°C     ZON BAHAYA

Pertumbuhan pantas bakteria & penghasilan toksin
0 hingga 5°C        Peti sejuk, memperlahankan pertumbuhan sesetengah bakteria
-18 hingga 0°C    Pembekuan menghentikan pertumbuhan, tetapi bakteria masih hidup


Sumber: Brown 2010

Kebanyakan langkah-langkah pencegahan ini menitikberatkan penjagaan kebersihan meliputi semua aspek dalam proses penyediaan makanan sehinggalah makanan dimakan. Apa yang penting adakah segala amalan ini menjadi sebahagian daripada amalan harian anda? Jadi beringatlah sebelum terkena.


Dr. Norazlanshah bin Hazali, Perunding Keselamatan Dan Terapi Makanan, Jabatan Sains Pemakanan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

·         Dapatkan lagi laporan menarik mengenai kesihatan dan keluarga dalam majalah Seri Dewi & Keluarga di pasaran

--- SINAR HARIAN

Monday, July 30, 2012

Pakar: Ketahui punca keracunan makanan

Dr. Norazlanshah Hazali
30 Julai 2012
Pakar: Ketahui punca keracunan makanan
Dr. Norazlanshah Hazali
 
Pakar: Ketahui punca keracunan makanan
Antara makanan yang menjadi kegemaran rakyat negara ini.
 
APABILA menyentuh  tentang pemakanan, apa yang terpahat di fikiran  adalah mengenai keenakan makanan tersebut. Tidak pernah kita dengar atau jarang sekali masyarakat mengendahkan samada makanan tersebut  selamat ataupun tidak untuk dimakan. Apa yang  penting makanannya sedap dimakan. Tabiat begini sebenarnya perlu diubah bagi mengelakkan keracunaan makanan.

Pernahkah anda mengalami keracunan makanan? Sekiranya pernah mengalami cirit-birit beberapa jam selepas makan bermakna anda telah mengalami keracunan makanan. Justeru,  anda perlu tahu tentang keselamatan makanan.

Keselamatan makanan bermaksud makanan itu bersih daripada kuman berbahaya, racun, toksin dan bersih daripada najis dan bahan buangan yang lain. Kemudaratan terjadi apabila berlaku pencemaran terhadap makanan/minuman yang seterusnya membawa kepada penyakit bawaan makanan seperti muntah & cirit-birit (diarrhea).

Sebenarnya, penyebab kepada penyakit bawaan makanan ini boleh dikategorikan kepada tiga iaitu secara biologi, secara kimia dan juga fizikal. Antara agen biologi adalah seperti bakteria, kulat, virus dan juga parasit. Walaupun 90% kes penyakit bawaan makanan disebabkan oleh bakteria, namun hanya 4% adalah bakteria berbahaya. Makanan mentah serta yang kurang masak adalah antara tempat di mana bakteria berbahaya ini sering dijumpai seperti salmonella, shigella dan Escherichia.coli (E.coli). Selain bakteria, kulat juga boleh menyebabkan penyakit jangkitan makanan. Kulat boleh menghasilkan toksin yang boleh menyebabkan ketoksikan makanan mudah dijumpai pada makanan seperti roti dan jem.

Tumbuhan seperti cendawan, makanan laut serta bahan kimia industri atau agrikultur adalah antara contoh agen kimia bagi penyakit bawaan makanan. Tumbuhan dan makanan laut menghasilkan toksin yang seterusnya menyebabkan keracunan seperti ikan buntal dan cendawan. Di samping itu, bahan-bahan seperti kaca, batu, kayu, besi, serangga dan lain-lain bahan asing di dalam makanan adalah dikategorikan sebagai bahan cemar fizikal.


Terdapat lima cara mudah bagi mengelak keracunan makanan:

Pertama adalah sentiasa mengekalkan kebersihan. Penyumbang utama kepada masalah penyakit bawaan makanan adalah disebabkan oleh pengurusan dan penyediaan makanan yang tidak bersih. Patogen yang boleh menyebabkan penyakit bawaan makanan bukan sahaja boleh merebak melalui air, dan makanan, tapi juga melalui orang yang mengendalikan makanan. Mengekalkan kebersihan bukan sahaja tertumpu kepada makanan malah turut meliputi individu yang menyediakan makanan. Bagi individu ini, haruslah sentiasa membasuh tangan sebelum dan selepas menyediakan makanan juga selepas menggunakan tandas bagi mengelakkan pencemaran bakteria. Disamping itu, kebersihan di dapur juga penting di mana segala peralatan dan permukaan yang digunakan semasa penyediaan makanan dicuci serta disanitasi. Kawasan dapur dan makanan hendaklah dilindungi daripada serangga, haiwan perosak dan haiwan-haiwan lain.

Kedua, makanan mentah dan yang telah dimasak hendaklah diasingkan terutama daging mentah, ayam dan makanan laut. Gunakanlah peralatan bagi penyediaan bahan mentah seperti pisau dan papan pemotong yang berasingan di samping menggunakan bekas penyimpan bagi menyimpan makanan untuk mengelakkan kontaminasi bersilang antara makanan mentah dan yang telah dimasak. Kontaminasi bersilang adalah pemindahan bakteria atau mikroorganisma lain dari satu makanan ke makanan yang lain.  Dengan bahasa mudahnya, pencemaran silang berlaku apabila bakteria dan virus daripada permukaan tercemar berpindah kepada permukaan yang tidak tercemar. Bakteria ini boleh datang daripada orang, permukaan kerja atau peralatan dan makanan lain.

Ketiga, bagi pencegahan penyakit bawaan makanan adalah, memasak dengan sempurna terutama bagi makanan yang mudah terdedah dengan bakteria seperti daging, ayam telur dan makanan laut. Proses memasak dengan sempurna bukan sahaja dapat menambah kelazatan, memudahkan penghadaman tapi juga bagi membunuh bakteria atau mikroorganisma lain pada makanan. Umumnya, memasak pada suhu didih selama 5 hingga 10 minit telah mencukupi untuk membunuh bakteria. Tetapi perlu dipastikan semua bahagian makanan yang dimasak terutama bahagian dalam makanan mencapai kepanasan yang secukupnya  iaitu, sekurang-kurangnya 73 °C selama 15 saat.

Keempat, makanan yang telah dimasak hendaklah dipanaskan dengan sempurna. Bagi memastikan makanan disediakan dan dimasak dengan sempurna, suhu memainkan peranan yang penting. Semasa menghidang, makanan hendaklah sentiasa panas (melebihi 60°C). Makanan yang telah dimasak tidak boleh ditinggalkan pada suhu bilik lebih dari 2 jam. Namun begitu, harus diingat, makanan yang disimpan di dalam peti sejuk tidak boleh disimpan terlalu lama atau melebihi 5 hari. Makanan beku tidak digalakkan dinyahbeku pada suhu bilik kerana amalan ini dianggap tidak selamat. Makanan yang perlu dinyahbeku boleh melalui 3 cara pilihan seperti berikut:

i.              Makanan yang disejuk beku hendaklah dialihkan dahulu ke bahagian dalam peti sejuk selama 5 jam sebelum digunakan .
ii.             Makanan yang disejuk beku hendaklah dalam bungkusan yang kalis air dan diletakkan di bawah air paip yang mengalir.
iii.            Makanan yang disejuk beku hendaklah dicairkan menggunakan ketuhar gelombang dan diikuti dengan masak secara terus.

Kelima, menggunakan air dan bahan mentah yang selamat. Air yang selamat adalah air yang telah dirawat dan membolehkan anda menggunakannya atau minum dengan selamat. Bahan mentah pula perlulah segar, berkhasiat dan selamat. Seperti yang diketahui sayur-sayuran dan buah-buahan adalah lebih berkhasiat sekiranya dimakan tanpa dimasak. Oleh  itu,  pastikan sayuran dan buah-buahan ini dibasuh sebelum dimakan. Bagi makanan terproses, pilihlah yang selamat seperti susu yang berpasteur selain memastikan makanan yang sudah melebihi tarikh luput tidak digunakan lagi.


1.1 Suhu Makanan & pertumbuhan bacteria

74 hingga 100°C Suhu memasak membunuh kebanyakan bakteria.
63 hingga 74°C   Suhu hangat menghalang pertumbuhan tetapi sesetengah bakteria boleh hidup
5 hingga 63°C     ZON BAHAYA

Pertumbuhan pantas bakteria & penghasilan toksin
0 hingga 5°C        Peti sejuk, memperlahankan pertumbuhan sesetengah bakteria
-18 hingga 0°C    Pembekuan menghentikan pertumbuhan, tetapi bakteria masih hidup


Sumber: Brown 2010

Kebanyakan langkah-langkah pencegahan ini menitikberatkan penjagaan kebersihan meliputi semua aspek dalam proses penyediaan makanan sehinggalah makanan dimakan. Apa yang penting adakah segala amalan ini menjadi sebahagian daripada amalan harian anda? Jadi beringatlah sebelum terkena.


Dr. Norazlanshah bin Hazali, Perunding Keselamatan Dan Terapi Makanan, Jabatan Sains Pemakanan, Universiti Islam Antarabangsa Malaysia.

·         Dapatkan lagi laporan menarik mengenai kesihatan dan keluarga dalam majalah Seri Dewi & Keluarga di pasaran

--- SINAR HARIAN

Tuesday, July 17, 2012

Penjagaan gigi kanak-kanak


10:03:59 AM

Ketahui panduan menjaga kesihatan oral dengan betul

KETIKA dilahirkan, lazimnya gigi bayi sudah terbentuk walaupun masih tidak kelihatan. Gigi berkenaan akan mula keluar pada usia enam bulan, namun ada juga sesetengah bayi yang mengalami pertumbuhan gigi lebih awal dan tidak kurang juga yang agak lewat. Bagi kebanyakan bayi, gigi yang mula tumbuh ialah dua gigi depan bahagian bawah, diikuti empat gigi bahagian atas. Selepas itu barulah gigi lain mulai tumbuh, lazimnya dua sekali gus di satu rahang diikuti rahang sebelahnya. Pada umumnya, setiap kanak-kanak mesti mempunyai 20 gigi susu keseluruhannya ketika mencapai usia 36 bulan.

Begitu pun, kebiasaannya anda akan dapat melihat ruang antara gigi susu si kecil memandangkan ada perbezaan antara gigi susu dengan gigi dewasa. Ini bagi membolehkan pembentukan gigi dewasa kelak, selain memudahkan anda menggosok gigi si kecil.

Menjaga gigi susu

WALAUPUN gigi susu akan diganti kelak, adalah wajar menjaga gigi susu seperti gigi dewasa. Ini kerana kehadiran gigi susu yang sihat:

Membantu kanak-kanak menggigit dan mengunyah.
Membuatkan kanak-kanak tampak menarik.
Membantu kanak-kanak bertutur dengan lancar.
Membantu gigi dewasa berada pada kedudukan betul kelak.

Ibu bapa digalakkan memberus gigi anak menggunakan berus gigi apabila bayi sudah mempunyai empat gigi sekali gus, sama ada di atas atau di bawah. Pilih berus gigi lembut dengan berus nilon. Anda juga boleh menjadikan berus itu lebih lembut dengan merendamnya dalam air suam untuk beberapa minit.

Gunakan ubat gigi berflourida dengan saiz sebiji kacang atau bersihkan berus gigi dengan air biasa. Ingatlah, anak anda mungkin akan cuba menelan ubat gigi berkenaan. Menelan terlalu banyak ubat gigi berflourida boleh menyebabkan masalah kosmetik pada gigi dewasa kelak.

Pada masa sama, bersihkan gusi yang tiada gigi dengan kain lembut. Pastikan anda menggunakan flos sekali sehari apabila ada dua gigi yang tumbuh bersebelahan. Sebaiknya bincangkan masalah gigi anak anda dengan doktor gigi atau doktor paediatrik.

Ada ketikanya, anak anda mungkin ingin mencuba untuk menggosok sendiri giginya. Sebenarnya, tidak menjadi masalah bagi melatih si kecil anda untuk menggosok sendiri giginya, asalkan anda pastikan dia berjaya menggosok semua giginya dengan betul.

Kanak-kanak akan dapat menggosok gigi dengan betul ketika mereka berusia tujuh atau lapan tahun, justeru sebaiknya penting bagi anda untuk memeriksa gigi mereka setiap hari.

Kerosakan gigi akibat susu

Kerosakan gigi akibat tabiat meminum susu adalah serius, tetapi boleh dicegah. Ini boleh berlaku apabila gigi terdedah kepada gula dalam karbohidrat untuk jangka masa yang lama. Karbohidrat dalam bentuk cecair seperti jus buah-buahan dan susu mulai dicerna dalam mulut untuk ditukar kepada bentuk gula.
Oleh itu, apabila cecair itu dibiarkan berada lama dalam mulut, bakteria akan mula memakan gula yang ada dan dalam proses itu. Bakteria berkenaan akan menghasilkan asid yang boleh menyebabkan gigi mengalami kerosakan.

Lazimnya, ini berlaku jika bayi:
Tidur sambil minum susu, jus atau air manis.
Minum air manis atau susu sebelum masuk tidur.
Diberikan puting yang dicelup dalam madu, gula atau cecair manis.

Bagaimanapun, susu ibu tidak akan menyebabkan kerosakan gigi melainkan ia diberi bersama sumber karbohidrat. Bayi yang diberi diet campuran berisiko mengalami kerosakan gigi, namun kajian menunjukkan kerosakan gigi bukan sekadar berpunca daripada apa yang diminum, sebaliknya berapa kerap anak anda minum.

Panduan elak kerosakan gigi bayi:

Jangan tidurkan bayi anda dengan sebotol susu mengandungi sumber karbohidrat. Ini termasuk minuman lain kecuali air biasa.
Ceraikan susu si kecil ketika usia 12 atau 14 bulan dengan nasihat daripada paediatrik anda.
Jangan tenangkan bayi anda untuk waktu tidur pada siang hari menggunakan botol susu, melainkan anda menggunakan air biasa.
Jangan celup puting dengan cecair manis.
Jangan campur gula dalam makanan si kecil.
Bersihkan gigi dan gusi selepas waktu makan.
Bawa bayi bertemu doktor gigi sebaik gigi susu pertama mula tumbuh.
Ajar anak anda untuk minum menggunakan cawan.

Pemeriksaan doktor gigi

Menurut American Academy of Pediatric Dentistry, kanak-kanak wajar dibawa bertemu doktor gigi apabila dia meraikan ulang tahun kelahiran yang pertama bagi mengelakkan mereka mengalami kerosakan gigi pada usia muda.

Walaupun idea itu masih agak janggal di negara ini, amalan itu dicadangkan oleh kebanyakan pakar pergigian. Lebih satu daripada empat kanak-kanak di Amerika Syarikat didapati mempunyai kaviti ketika berusia empat tahun, dan ada yang seawal usia dua tahun.

Bagi mengelakkan kaviti pada usia muda, ibu bapa digalakkan memahami panduan penjagaan gigi dan pengurusan makanan yang betul untuk kanak-kanak kecil.

Oleh itu, apabila bertemu dengan doktor gigi, ibu bapa digalakkan mendapatkan maklumat seperti cara menjaga gigi yang betul, penggunaan betul ubat gigi berflourida, tabiat oral termasuk menghisap jari dan hubungan antara diet dan kesihatan oral.

--- BERITA HARIAN

Saturday, July 14, 2012

Kerap gugur


Oleh Hafizah Iszahanid
hafiza@bharian.com.my
2010/08/01

Faktor genetik punca utama kehamilan terancam lazimnya 20 minggu mengandung

RAHAYU (bukan nama sebenar) mendirikan rumah tangga pada usia 23 tahun tetapi sudah mengalami 19 kali keguguran. Kini pada usia 40 tahun, dia nekad untuk hamil lagi.

Anehnya, Rahayu tidak berhadapan dengan masalah kesihatan begitu juga dengan suaminya. Namun, keguguran sebanyak 19 kali sepanjang perkahwinan membuatkan dia cukup tertekan. Kerap kalinya, Rahayu mengalami keguguran pada tiga bulan pertama kehamilan. Rahayu mengalami pendarahan yang serius selain kekejangan pada abdomen malah disertai demam.

Menjelang usianya 41 tahun, Rahayu akhirnya selamat melahirkan anak dengan pengawasan doktor dan bantuan perubatan terkini.

Persoalannya, berapa ramaikah yang tabah seperti Rahayu yang sanggup menunggu hingga 23 tahun hanya untuk bergelar ibu? Tempoh 23 tahun adalah sangat panjang dan selama itu juga Rahayu berhadapan dengan tekanan dan sindiran.

Kisah Rahayu sebenarnya kerap ditemui di kalangan wanita hamil. Masalah kehamilan terancam (threatened miscarriage) kerap dikesan pada 20 minggu pertama kehamilan. Selalunya ia ditandai dengan pendarahan yang serius atau kekejangan pada abdomen dengan atau tanpa pendarahan.

Ketua Jabatan Obstetrik dan Ginekologi, Hospital Universiti Kebangsaan Malaysia, Dr Mohd Hashim Omar berkata, umumnya kehamilan terancam adalah keadaan yang biasa. Lebih 30 peratus wanita hamil mengalami pendarahan dalam tempoh 20 minggu kehamilan, iaitu antara seorang daripada empat wanita hamil.

Bagaimanapun, untuk sebahagian besar daripada kumpulan ini akan meneruskan kehamilan seperti biasa dan pendarahan juga akan berhenti. Namun, untuk sebahagian kecil lagi, ia kemudian akan membawa kepada keguguran janin. Lebih teruk, ada kala keguguran itu dialami sebelum kehamilan mencecah 12 minggu.

Umumnya, jika servik kekal tertutup ketika terjadinya simptom kehamilan terancam, peluang untuk fetus terus bertahan sangat tinggi berbanding jika servik terbuka.

“Keguguran pada tiga bulan pertama kehamilan selalunya disebabkan oleh fetus yang abnormal. Ia terjadi apabila berlaku masalah pada gen. Separuh daripada keguguran adalah disebabkan masalah keabnormalan ini. Risiko berhadapan dengan keabnormalan fetus meningkat seiring dengan usia si ibu. Sementara keguguran pada bulan keempat dan keenam kehamilan selalunya berpunca daripada masalah kesihatan ibu,” katanya.

Jelas Prof Hashim, antara 40 ke 60 peratus punca keguguran boleh dikenal pasti manakala selebihnya tidak dapat dipastikan. Punca paling kerap keguguran yang dapat dikenal pasti adalah faktor genetik dan kebiasaannya berlaku dalam tiga bulan pertama kehamilan.

Semasa kehamilan, janin akan terbentuk dan mengandung gen-gen daripada sperma dan telur. Namun, ada kala kromosom embrio mungkin mengalami masalah seperti kehilangan maklumat gen akibat proses pindah silang yang berlaku sewaktu hamil. Keguguran akibat keabnormalan kromosom mungkin boleh berlaku secara kebetulan. Keguguran sedemikian tidak dapat dielak dan besar kemungkinan tidak akan berulang.

“Punca yang tidak dapat dikenal pasti selalunya berkait dengan sistem imun ibu dan kesihatan rahimnya - atas sebab-sebab tertentu, janin tidak dapat melekat pada lapisan dalam rahim dengan sempurna,”katanya.

Jelas Prof Hashim, umumnya kehamilan terancam ditandai dengan rasa kejang pada bahagian perut dengan atau tanpa pendarahan. Simptom lain adalah berlakunya pendarahan pada vagina ketika kehamilan berusia 20 minggu. Warna darah mungkin merah terang mungkin merah jambu terang atau warna gelap.
Sementara pendarahan itu boleh berlaku sama ada sedikit atau banyak.

“Rasa sakit atau kekejangan itu berlaku pada bahagian bawah abdomen. Ia mungkin terjadi pada sebelah abdomen saja atau kedua-duanya atau di bahagian tengah. Kesakitan itu boleh menjalar ke bahagian belakang badan, punggung atau di bahagian alat sulit,”katanya.

Prof Hashim berkata, umumnya tidak dapat dipastikan dengan jelas faktor berlakunya pendarahan ketika hamil. Bagaimanapun, sebahagian daripada sebab-sebab berikut;

1) Fibroid, polip atau sista
2) Jangkitan
3) Radang pada servikal ketika hubungan intim
4) Kehamilan luar rahim
5) Komplikasi plasenta

Anda perlu segera mendapatkan rawatan jika;

1) Pendarahan banyak
2) Pendarahan disertai darah beku atau tisu
3) Kekejangan yang serius (seperti ketika datang haid)
4) Kekejangan atau pendarahan yang disertai dengan demam.
5) Pendarahan atau kekejangan yang berlaku pada wanita yang memiliki sejarah masalah kehamilan luar rahim
6) Muntah yang sangat teruk


Info
Elak keguguran

Selain mengekalkan endometrium yang sihat, hormon semulajadi tubuh - progesteron juga mempunyai kesan imun yang sangat penting dalam tubuh. Hormon ini juga mengeluarkan protein yang dirujuk oleh ahli sains sebagai faktor penghalang cetusan progesteron (PIBF - progesterone induced blocking factor) - satu daripada protein yang penting bagi perkembangan sistem imun ibu.

PIBF sebenarnya penghubung antara endokrin tubuh dan sistem imun. Ini menghasilkan molekul yang dikenali sebagai ‘sitokin’ iaitu penghantar sistem imun sama seperti hormon yang merupakan penghantar bagi sistem endokrin manusia dengan melepaskan sitokin penting yang dipanggil Th2, PIBF boleh membantu memastikan kehamilan sihat.

Di pasaran, terhasil satu ubat dikenali sebagai Duphaston yang mirip progesteron. Ia menghasilkan tidak balas imunologi yang sama seperti hormon semulajadi. Secara ringkas bermaksud, Duphaston berkesan meningkatkan pengeluaran PIBF kerana struktur molekulnya agak sama dengan hormon semula jadi progesteron tubuh.

--- BERITA HARIAN

Wanita mudah HIV



Oleh Shaidah Shafie
shasha@bharian.com.my
2012/02/02

Stigma masyarakat punca ramai mangsa disisih

DETIK awal mendapat tahu beliau dijangkiti virus HIV, Darshini (bukan nama sebenar) hilang kata-kata dan lebih banyak menangis serta mengurung diri di dalam bilik. Lebih menyedihkan, anak kecilnya pula dipisahkan daripadanya oleh keluarga mentua. Namun selepas bertenang dan mendapatkan nasihat daripada pihak berkaitan, dia mendapat kekuatan dan kini meneruskan hidup dengan mengambil ubat-ubatan dibekalkan pihak hospital seperti biasa sambil membesarkan anak perempuannya yang sudah meningkat remaja. Darshini dijangkiti virus yang masih belum ditemui penawarnya itu menerusi mendiang suami yang juga penagih dadah.

Baginya, tiada siapa yang boleh dipersalahkan dan perkara terbaik yang boleh dilakukan ialah mendidik anaknya menjadi insan berguna apabila dewasa kelak.

Beliau tidak pernah meminta untuk mewarisi virus yang amat digeruni itu. Berjuang untuk terus hidup adalah apa yang dilakukannya kini di samping membabitkan diri dengan badan bukan kerajaan (NGO) bagi menyedarkan masyarakat mengenai HIV/Aids.

KISAH Darshini adalah catatan pilu seorang ibu yang disisih hanya kerana berstatus penghidap HIV. Virus penyebab penyakit yang bukan lagi berkisar soal kesihatan, kelangsungan hidup tetapi turut mengheret soal kekeluargaan dan ikatan kasih antara ibu dengan anak. Lebih malang, petaka HIV itu turut hadir dalam bentuk disisih masyarakat andai rahsia penghidap itu diketahui ramai.

Inilah lumrah ‘ganas’ HIV ke atas penghidapnya, terutama wanita. Statistik pada 2010 menunjukkan sebanyak 668 kes baru membabitkan wanita dijangkiti HIV berbanding 553 pada tahun sebelumnya, manakala wanita yang hidup dengan Sindrom Kurang Daya Tahan Melawan Penyakit (Aids) meningkat kepada 167 pada 2010 daripada 119 pada 2009.

Meskipun jumlah berkenaan masih dianggap sedikit jika dibandingkan kes baru lelaki yang dijangkiti HIV pada 2010 iaitu 2,984, kajian menunjukkan kebanyakan wanita yang dijangkiti virus itu berpunca daripada suami atau pasangannya. Lebih menyedihkan, ia berlaku tanpa pengetahuan mereka sedangkan lelaki yang dijangkiti adalah disebabkan perbuatan sendiri seperti penagihan dadah dan hubungan seks rambang.

Pakar Perubatan dan Penyakit Berjangkit Jabatan Perubatan Hospital Sungai Buloh, Dr Masliza Zaid, berkata wanita lebih mudah mendapat jangkitan HIV mahupun Aids kerana perbezaan pada anggota badan seperti alat kelamin.

“Berbanding lelaki, wanita mudah mendapat jangkitan HIV kerana wanita mempunyai bukaan liang yang lebih luas pada bahagian anggota kelamin.

“Ketika melakukan hubungan kelamin bersama suami atau pasangan masing-masing, organ kelamin wanita iaitu vagina menjadi lebih luas berbanding organ kelamin lelaki menyebabkan mereka lebih pantas terdedah kepada HIV yang sudah menjangkiti suaminya,” katanya ketika ditemui di Hospital Sungai Buluh, baru-baru ini.

Bagaimanapun, katanya, dalam kebanyakan kes wanita lebih lambat mengesan jangkitan penyakit kelamin dan HIV kerana tiada sebarang tanda yang boleh dijadikan panduan kecuali jika penyakit berkenaan sudah memasuki tahap kritikal.

Lelaki pula, agak sukar dijangkiti penyakit, tetapi cepat dikesan kerana mereka lazimnya akan mengalami luka atau kesakitan pada bahagian anggota kelamin seperti adanya lendir dan pendarahan.

Dr Masliza berkata, kajian mendapati masalah ketara yang menyukarkan pihak hospital mengesan jangkitan di kalangan wanita ialah sikap berdikari dan senang diancam menyebabkan mereka sering menangguhkan rawatan jika mengetahui diri menghidap penyakit.

“Apabila mengetahui mereka dijangkiti HIV, ada juga yang tidak berani untuk bercerita atau berkongsi penyakit mereka dengan pihak hospital. Namun jika ada yang menemani, barulah mereka mempunyai kekuatan untuk membuat pemeriksaan mahupun berjumpa doktor.

“Bagi pihak hospital pula, kita dapat mengesan wanita dijangkiti HIV melalui pemeriksaan saringan ketika mereka hamil. Perangkaan ini pun diperoleh di klinik dan hospital kerajaan kerana polisi kerajaan yang ditetapkan,” katanya.

Berdasarkan prosedur yang ditetapkan kerajaan, pihak hospital akan memeriksa latar belakang dan profil pesakit, selain suami bagi mengenal pasti punca seseorang wanita itu dijangkiti HIV. Ini membolehkan pihak hospital mengetahui penularan HIV di negara ini, sekali gus dapat membantu mengurangkan jangkitan HIV di kalangan masyarakat.

Selain kegiatan suami yang terbabit dalam penagihan dadah, ada juga suami yang didapati menjalin hubungan heteroseksual dengan individu lain yang mungkin sudah dijangkiti virus berkenaan dan secara tidak langsung menyebabkan jaringan jangkitan semakin meluas.

Dr Masliza berkata, berdasarkan perangkaan terkini menunjukkan peningkatan HIV adalah disebabkan hubungan heteroseksual suami yang berpindah kepada isteri dan anak yang bakal dikandung.

Malangnya, katanya, stigma masyarakat yang sering memandang serong terhadap individu yang hidup dengan virus berkenaan menyebabkan ramai wanita yang dijangkiti HIV hidup dalam serba kepayahan apabila dipinggirkan keluarga dan juga masyarakat.

Dalam kebanyakan kes juga, katanya, stigma masyarakat adalah antara penyebab utama kenapa wanita tidak ingin tampil mendapatkan rawatan sekiranya mendapati mereka dijangkiti HIV.

“Masyarakat sering menganggap HIV adalah virus yang mudah dijangkiti menyebabkan mereka segera menyisih individu yang hidup dengan virus berkenaan walaupun hakikatnya ia hanya boleh dijangkiti melalui tiga kaedah, berkongsi jarum suntikan yang sama, melalui cecair badan iaitu darah dan proses bersalin atau menyusu badan membabitkan ibu/anak.

“Malah, jangkaan masyarakat bahawa jangkitan HIV melalui air liur atau bersentuhan, juga tidak berasas. Namun masyarakat sewenang-wenangnya membuat kesimpulan individu yang hidup dengan HIV/AIDS perlu dijauhi. Stigma inilah yang membuatkan individu berkenaan tidak mahu mendedahkan diri dan menolak rawatan kerana tidak mahu diketahui masyarakat,” katanya.

Dua kaedah rawatan bantu mangsa jalani kehidupan

MESKIPUN sehingga kini penawar HIV/Aids belum ditemui, ada dua dua cara dilakukan kerajaan bagi mengawal jangkitannya andai pesakit datang ke hospital atau klinik untuk mendapatkan rawatan.

Antaranya, kaedah metadome dan pertukaran picagari yang diperkenalkan kerajaan.

Metadome ialah kaedah mengawal penyakit melalui pengambilan ubat-ubatan manakala pertukaran picagari ialah bagi menyedarkan penagih dadah supaya tidak berkongsi jarum suntikan.

Menerusi kaedah itu, ketika penagih datang ke hospital atau klinik untuk mendapatkan jarum suntikan, pihak berkaitan akan mendapatkan maklumat dan akan cuba memberi kaunseling supaya mereka mahu mendapatkan rawatan untuk mengatasi masalah ketagihan.

Menurut Dr Masliza Zaid, individu yang dijangkiti juga akan diberi ubat-ubatan yang kini ditawarkan bagi mengurangkan perkembangan virus berkenaan, sekali gus memberikan kehidupan bermutu kepada individu terbabit.

“Pengambilan ubat-ubatan boleh membantu individu yang dijangkiti berada dalam keadaan sihat dan menjalani hidup selesa dengan syarat mereka tidak mengabaikan pengambilan ubat, mengikut jadual pengambilan ubat secara berterusan dan sentiasa mendapatkan khidmat nasihat doktor.

“Gambaran individu yang menghidap Aids seperti yang dilihat di kaca televisyen adalah tidak benar dan itulah yang menjadikan stigma masyarakat terhadap HIV/AIDS semakin menebal serta menjadikan masalah lebih besar kepada individu terbabit sekiranya masyarakat mengetahui masalah mereka,” katanya.

Bagi Dr Masliza sendiri, beliau juga mengalami masalah yang sama ketika mula-mula menjalankan tugas sebagai pakar perubatan di bahagian Penyakit Berjangkit Hospital Sungai Buloh.

“Keluarga ada bertanya kepada saya kenapa saya memilih bidang ini, namun apabila diterangkan mengenai HIV/AIDS, mereka faham dan tidak lagi mempunyai stigma terhadap individu yang hidup dengan HIV/AIDS.

“Masyarakat perlu memahami dan tidak wajar menjadikan stigma sebagai hukuman terhadap pesakit kerana pesakit juga perlu menjalani hidup seperti biasa. Mereka boleh berkahwin dan memiliki anak, namun perlu ada persefahaman dengan pasangan selain sentiasa merujuk kepada pihak hospital dan klinik terhadap apa saja kemusykilan mengenai HIV/AIDS dalam kehidupan rumah tangga mereka,” katanya.

--- BERITA HARIAN

Masyarakat Malaysia tidak endah bahaya Hepatitis B, C



Oleh Ratinawati Rasidi
ratinawati@bharian.com.my
2011/08/01

Tiada kesakitan punca ramai enggan buat pemeriksaan

LAPORAN Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan dua bilion penduduk dunia dijangkiti virus Hepatitis B, manakala 130 juta pada tahap kritikal jangkitan Hepatitis C. Disebabkan kedua-dua virus itu, 350,000 pesakit dijangka meninggal dunia setiap tahun di seluruh dunia.

Sukar mengenal pasti sama ada kita pembawa virus atau tidak jika tidak melalui pemeriksaan pengesan yang kini boleh dilakukan di hospital kerajaan atau swasta. Pembawa virus tidak sedar mereka ialah pembawa sehingga mendapat tanda status serangan virus pada tahap kritikal dan proses ini sebenarnya berlaku dalam masa puluhan tahun. Agak membimbangkan tahap kesedaran orang ramai yang kebanyakannya tidak sedar kepentingan menjalani ujian hepatitis.

Hakikatnya, kebanyakan rakyat negara ini tidak mengamalkan gaya hidup sihat.
Pesakit mula merasai kesakitan dan kesengsaraan apabila hepatitis pada tahap kritikal dan kebiasaannya sudah menjadi barah. Umum pasti sedar, hepatitis ialah penyakit hati dan tidak asing kepada masyarakat Asia. Mungkin kerana penyakit ini tidak menunjukkan tanda menyakitkan punca ramai tidak mengendahkannya, apatah lagi melakukan pemeriksaan untuk memastikan diri bebas virus itu.

Dua bilion penduduk dunia dijangkiti Hepatitis B dan antara 300 hingga 400 juta pesakit pada tahap kronik. Lebih membimbangkan apabila 75 peratus daripada jumlah itu ialah penduduk Asia dengan 25 peratus (satu daripada empat pesakit) ialah mereka yang terdedah kepada kesan jangkitan untuk tempoh lama.

Mereka yang dijangkiti juga berisiko tinggi mengalami kerosakan hati serius seperti sirosis, kegagalan fungsi hati dan barah hati. Kebanyakan virus hepatitis adalah jangkitan tersembunyi dan ia tidak memberi petanda mahupun kesan sampingan bertahun-tahun kepada pesakit sehingga ia sudah tidak berfungsi.

Kebanyakan pesakit hanya sedar dijangkiti hepatitis selepas pemeriksaan doktor, namun dalam kebanyakan kes, pesakit berada pada tahap kritikal (barah) dan peluang untuk sembuh tipis Perunding Hematologi, Pusat Perubatan Universiti Malaya, Prof Dr Rosmawati Mohamed, berkata pesakit dijangkiti virus hepatitis kebiasaannya tidak menampakkan kesakitan atau menderita.

Katanya, hepatitis terbahagi kepada A, B, C, D dan E. WHO setakat ini menggariskan jenis B dan C yang perlu diberi penekanan kerana angka jangkitan meningkat saban tahun dan dikelaskan antara ancaman terbaru dunia.

“Penularan jangkitan virus secara meluas berlaku di negara ini sebelum 1990-an kerana Malaysia mula menguatkuasakan pemeriksaan ke atas setiap bekalan darah yang diterima baik daripada individu mahupun organisasi hanya selepas itu,” katanya yang mengharapkan kesedaran orang ramai untuk segera melakukan pemeriksaan.

Jangkitan virus hepatitis mengambil masa 30 hingga 50 tahun sebelum merosakkan sepenuhnya hati. Ia melalui beberapa peringkat bermula daripada jangkitan dengan pesakit tidak merasakan perubahan. Peringkat kedua iaitu jangkitan kronik dan kemudian membentuk sirosis (garisan atau kerosakan hati) dan akhirnya ia berakhir dengan barah hati yang agak dirawat.

“Punca mahupun agen utama masalah jangkitan virus hepatitis ialah kepada golongan perokok. Tembakau antara punca yang boleh menyebabkan pengguna mengalami jangkitan. Mereka yang mengambil minuman keras berlebihan juga mempunyai risiko tinggi untuk dijangkiti hepatitis B.

Hepatitis B boleh merebak menerusi sentuhan darah, cecair utama badan termasuk air mani dan bendalir faraj. Hepatitis C boleh tersebar dengan hubungan terus antara darah yang dijangkiti, namun agak jarang merebak menerusi bendalir dalam tubuh.

“Hepatitis C pula penularan begitu meluas di seluruh dunia dan angkanya mencecah sehingga 170 juta. Daripada angka itu, lebih 90,000 penduduk Asia.
Lebih 30 peratus pesakit dijangkiti virus ini berdepan masalah sirosis atau barah hati sepanjang usia mereka kecuali jika mendapatkan rawatan,” katanya.

Jangkitan Hepatitis C antara satu hingga empat peratus di Malaysia. Penularan penyakit ini hanya berada pada dua peratus (53 hingga 3,540 pesakit). Tiga peratus atau 11 daripada 363 kes berpunca daripada penderma darah dan 85 peratus (162 hingga 190) adalah dalam kalangan penagih dadah.

Kedua-dua virus ini juga boleh merebak melalui hubungan seks, luka terkena darah pesakit, perkongsian pisau cukur, berus gigi, bertindik, tatu, kongsi jarum akupuntur dan jangkitan terus ibu kepada bayi dalam dikandung iaitu antara punca jangkitan Hepatitis B yang biasa di rantau Asia Pasifik.

--- Berita Harian

Wednesday, July 11, 2012

Ekstrak lintah untuk lelaki

Ekstrak lintah digunakan untuk menghasilkan produk kesihatan.

Lintah! Jika dilihat dari bentuk fizikalnya, mungkin ramai antara kita yang tidak gemar dan jijik untuk menyentuh lintah kerana keadaan badannya yang berlendir, lembik dan licin.

Tidak kurang pula ada yang akan rasa geli-geleman terutamanya golongan wanita hingga berdiri bulu roma apabila bercakap mengenai haiwan kecil tersebut.

Secara amnya, apabila bercakap mengenai lintah pengetahuan masyarakat hanya terhad kepada sifat semulajadinya yang menghisap darah mangsa lalu mengeluarkan bahan anti pembekuan darah yang dinamakan hirudin.

Namun jika dikaji dengan lebih teliti, lintah atau nama saintifiknya Hirudo medicinalis juga mengandungi kolagen yang boleh digunakan dalam industri kosmetik dan juga perubatan dalaman tubuh badan.

Menyedari keistimewaan yang terdapat pada haiwan yang sedia maklum hidup di kawasan berpaya terutama sawah padi, Zamri Ibrahim, 40, memberanikan diri untuk mengkomersialkan keistimewaan lintah dalam dunia perubatan.

Menubuhkan syarikat Artsoulist Holdings Sdn. Bhd. (Artsoulist) bagi memudahkan perusahaannya, usahawan kelahiran Kuala Terengganu itu berkata, lendir yang terdapat pada haiwan kecil itu diyakini mampu membantu melancarkan peredaran darah serta mengurangkan masalah pada sendi badan.

"Faktor yang menarik perhatian saya untuk mulakan penyelidikan mengenai lintah ini bermula apabila melihat kepada masalah sosial yang berlaku di kalangan pasangan yang sudah berumahtangga.

"Tidak dinafikan antara faktor penceraian berlaku berpunca daripada masalah ketika pasangan melakukan hubungan kelamin yang mana suami tidak mampu mengekalkan ketegangan alat sulit.

"Walaupun kedengaran agak remeh, namun ia tetap menjadi antara punca penceraian berlaku kerana pasangan tidak mampu memberi kepuasan maksimum kepada isteri ketika melakukan hubungan kelamin," kata Zamri.

Justeru, beliau menjalankan penyelidikan mengenainya dan cuba mencari jalan penyelesaian sekali gus yang mampu menyelesaikan masalah tersebut.

Apabila mengetahui lintah mampu membantu memulihkan tenaga batin serta menambah saiz alat sulit, Zamri menanam cita-cita untuk menternak haiwan tersebut sekali gus menguruskan perniagaan yang mengkomersialkan pati minyak haiwan itu.

Berkongsi pengalaman mengenai penubuhan Artsoulist yang membawa jenama Sensaoil di pasaran, Zamri yang mula menceburkan diri dalam bidang ternakan lintah sejak tahun 1997 menjalankan penyelidikan dengan kerjasama beberapa buat universiti tempatan.

Jelasnya, seorang penternak lintah perlu mengetahui cara hidup di samping memahami sifatnya bagi memudahkan sistem ternakan tanpa berhadapan dengan sebarang masalah.

Bermula dengan cara hidup, habitat hinggalah makanan ruji haiwan kecil penghisap darah tersebut, penternak juga perlu benar-benar arif mengenai spesies lintah yang boleh digunakan untuk tujuan perubatan.

"Jika penternak lintah tidak mahir dan arif mengenai perkara asas yang diperlukan lintah, induk yang diternak tidak mampu mengeluarkan ekstrak berkualiti.

"Tempoh matang bagi induk adalah antara enam hingga lapan bulan dan haiwan ini mampu hidup sehingga lima tahun bergantung kepada cara ternakan yang dijalankan oleh penternak," ujarnya.

Bercerita lanjut, haiwan yang mempunyai kedua-dua organ jantan dan betina ini mempunyai enzim yang dihasilkan daripada air liur berfungsi untuk menahan darah dari membeku semasa gigitannya.

Bagi memperoleh ekstrak lintah, proses pengekstrakan dijalankan terhadap lintah yang berkualiti dan menerusinya, ia menghasilkan dua jenis produk akhir iaitu bentuk cecair atau pun minyak.

Teknologi pengekstrakan yang digunakan terdiri daripada beberapa kaedah iaitu dengan menggunakan pelarut, perahan atau teknik penyulingan.

Pengekstrakan menggunakan pelarut boleh dilakukan menggunakan empat jenis teknik iaitu maserasi, perkolasi, refluks dan soxhlet.

Teknik maserasi dijalankan di dalam bekas tertutup pada suhu bilik kira-kira 25 darjah celsius menggunakan bahan pelarut organik seperti etanol dan air manakala teknik perkolasi pula menggunakan bahan pelarut yang dipanaskan.

Teknik pengekstrakan refluks pula menggunakan bahan pelarut dan air dan dijalankan pada suhu tinggi.

Bagi teknik soxhlet, ia dijalankan secara berterusan dan berperingkat dengan menggunakan pelarut yang berbeza mengikut pola.

"Kesemua teknik ini jalankan di kilang Artsoulist yang terletak di Ajil, Hulu Terengganu, Terengganu dan di sana juga terletaknya kolam ternakan lintah yang dijadikan sumber utama pembuatan pati minyak lintah.

"Bagi setiap satu kilogram lintah, ia mengandungi kira-kira 100 ekor lintah dan kesemuanya akan diperiksa kualiti sebelum diasingkan untuk proses pengekstrakan," jelasnya.

Sementara itu menurut pembantu makmal Artsoulist Holding Sdn Bhd, Saharudin Abdullah Omar kaedah penyulingan minyak pati sedikit berbeza yang mana ia menggunakan bahan-bahan seperti air dan hidrostim.

"Kaedah ini akan dijalankan secara langsung di dalam makmal untuk mendapatkan pati minyak lintah tersebut.

"Selain itu, pengekstrakan lintah juga boleh dijalankan menggunakan teknologi bendalir lampau genting iaitu pengekstrakan hasilan semula jadi menggunakan karbon dioksida pada suhu sehingga 60 darjah celsius.

"Kaedah pengekstrakan ini digunakan bagi mendapatkan hormon-hormon yang terkandung di dalam badan lintah yang dijadikan bahan asas pembuatan produk kesihatan sama ada dalam bentuk cecair atau minyak," jelasnya.

Mereka yang berminat untuk mendapat maklumat lanjut mengenai rangkaian produk minyak lintah keluaran Artsoulist, boleh menghubungi talian 03-90801678 atau layari laman web www.artsoulist.com.my.

--- UTUSAN MALAYSIA

Tuesday, July 10, 2012

Ambil Iodin setiap hari


Amalan pemakanan yang sihat dengan kandungan nutrien yang mencukup termasuk iodin penting ketika hamil. - Gambar hiasan


KEHAMILAN merupakan satu saat indah yang dikurniakan kepada kaum wanita. Kenikmatan tersebut lebih menyerlah dengan kelahiran bayi sihat dan sempurna. Perhatian dan penjagaan rapi bukan sahaja menjamin kesihatan diri dan kandungan sentiasa sihat, malah ia mampu mengelak sebarang risiko yang tidak dijangkakan.

Lagi pula, bayi yang sihat datang daripada ibu yang sihat. Selain kalsium untuk membentuk tulang, wanita hamil dan bayi di dalam kandungan juga perlu mendapat iodin yang secukupnya.

Menurut Perunding Perubatan/ Endokrinologi dari Universiti Sydney, Australia, Prof. Creswell.J. Eastman, iodin penting untuk ibu hamil bagi mengelakkan kandungan mengalami masalah.

‘‘Iodin penting untuk perkembangan normal otak dan sistem saraf bayi, terutamanya ketika dalam kandungan dan dua hingga tiga tahun selepas lahir,’’ ujarnya ketika ditemui pada kunjungannya ke Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Beliau yang turut bekerjasama dengan Institut Penyelidikan Perubatan, Kementerian Kesihatan Malaysia dalam menghasilkan kajian mengenai Kekurangan Iodine dalam Kanak-kanak (IDD), berkata, kekurangan iodin semasa hamil dan semasa pertumbuhan kanak-kanak boleh menyebabkan kelambatan perkembangan yang mengakibatkan penurunan dalam prestasi mental.

Menurutnya, wanita hamil dan bayi memerlukan iodin kerana ia penting bagi hormon-hormon tiroid.

Hormon tersebut menyokong pertumbuhan dan perkembangan normal kanak-kanak dan membantu mengekalkan kadar metabolisme badan.

Paras rendah tiroksin (yang boleh berlaku akibat kekurangan iodin) pada kanak-kanak boleh merencatkan pertumbuhan mental dan fizikal mereka.

Justeru, janin, dan kanak-kanak perlu dipastikan mendapat iodin yang secukupnya jika mahu melihat mereka membesar dengan sempurna.

Jelas Eastman, lazimnya iodin tidak disimpan dalam badan individu tersebut dan ia perlu diambil setiap hari.

‘‘Jumlah iodin yang diperlukan oleh seseorang sepanjang hayatnya adalah kurang daripada satu sudu teh.

‘‘Keperluan iodin adalah lebih tinggi bagi wanita hamil serta yang menyusukan bayi,” katanya.

Banyak kajian menunjukkan kekurangan iodin akan menyebabkan pelbagai masalah kepada bayi yang dilahirkan. Ia termasuk menjadi punca kepada masalah terencat akal, pembesaran terbantut, pekak, bisu dan mengakibatkan lemah anggota badan. Pengambilan iodin sepanjang tempoh mengandung merupakan satu keperluan sama ada melalui diet pemakanan atau makanan tambahan.

Badan kita hanya memerlukan jumlah iodin dalam kuantiti yang kecil, malah ia wujud secara semula jadi dalam kebanyakan makanan. Sebab itu pengambilan makanan yang betul akan memastikan badan mendapat bekalan yang diperlukan setiap hari.

Ia juga boleh didapati melalui makanan tambahan yang dijual di farmasi-farmasi.

--- UTUSAN MALAYSIA

Nutrisi ketika hamil

Oleh Hidayah Mohammad

Tumbesaran dan kesihatan anak dalam kandungan bergantung kepada corak pemakanan ibu

IBU mengandung memerlukan pemakanan yang baik untuk dirinya dan juga bayi yang dikandung. Justeru, ibu seharusnya makan mengikut keperluannya bermula pada awal kehamilan bagi memastikan kandungan dan berat badan ibu yang ideal.

Julat peningkatan berat badan yang sihat di kalangan ibu mengandung ialah 12.5 kilogram selama masa kehamilan. Bagi mendapatkan jumlah itu yang dikatakan ideal ialah setiap bulan selama lima bulan pertama, si ibu hanya perlu naik sebanyak 0.5 kilogram atau 500 gram saja. Bagaimanapun jumlah itu perlu naik pada kadar 500 gram setiap minggu sehingga tempoh bersalin.

Pakar pemakanan Hospital Pantai Ampang, Nor Lizawati Che’ Lah, berkata berat badan naik secara sihat berdasarkan kepada faktor pemakanan si ibu, namun tidak perlu memotong tahap pengambilan kalori yang biasa diambilnya kerana ia berpotensi mengganggu nutrisi penting yang diperlukan untuk tumbesaran bayi.

Katanya, ibu mengandung tidak boleh mengelak daripada makanan dan jika mempunyai kebiasaan melewatkan sarapan pagi, ia boleh menyebabkan si ibu penat dan gugup ketika hamil, sekali gus mengakibatkan si ibu makan berlebihan pada waktu seterusnya.

“Bagi mengelak daripada keadaan itu berlaku dan menyebabkan berat badan semakin meningkat, si ibu perlu mencuba untuk mengambil beberapa makanan dalam kuantiti yang sedikit, tetapi kerap sepanjang hari. Ini sekurang-kurangnya akan membantu si ibu untuk mendapat nutrisi yang diperlukan.

“Selain mengamalkan corak pemakanan yang betul, latihan senaman perlu dilakukan sepanjang kehamilan. Bersenam memberi banyak manfaat selain dapat meningkatkan motivasi diri dan lebih berdisiplin kepada pola makan yang sihat.

“Meskipun begitu, pengambilan minuman berkalori tinggi perlu dielakkan. Wanita hamil perlu mengurangkan minuman jus berkabonat dan minuman berperasa lain yang mengandungi kalori tinggi serta menyebabkan peningkatan berat badan,” katanya ditemui pada seminar ibu mengandung di Hospital Pantai Ampang, baru-baru ini.

Beliau berkata, latihan dan corak pemakanan perlu seimbang dengan sajian yang diambil. Kandungan khasiat juga harus selari dengan keperluan supaya bakal ibu sentiasa dalam keadaan berat badan yang ideal serta mengikut berat badan yang disarankan.

Katanya, nutrisi yang penting untuk ibu dan bayi ialah vitamin E, C, A, B12, asid folat, kalsium dan zat besi boleh didapati dalam makanan harian.

“Vitamin A antaranya boleh didapati daripada telur, daging dan produk susu. Ia dapat membantu perkembangan sel, merangsang sistem imuniti dalam badan dan perlu dalam pembentukan hormon. Vitamin A juga membantu tumbesaran bayi membabitkan kulit bayi, mata, jantung, saluran kencing dan pembentukan organ serta membantu pertumbuhan tulang bayi.

"Pengambilan vitamin B12 dapat menggalakkan pembentukan sel darah merah untuk bayi dan ibu. Kandungan nutrisi itu berfungsi membantu penyelenggaraan sistem saraf pusat yang boleh diperoleh daripada susu, sumber tenusu, daging dan ikan. Bagi membina plasenta yang kuat serta mempromosi pembentukan gusi, tulang, sendi dan gigi bayi pula si ibu perlu mengambil vitamin C. Vitamin berkenaan boleh didapati antaranya pada buah-buahan sitrus seperti oren dan lemon, paprika hijau, strawberi dan tomato,” katanya.

Vitamin D juga sangat penting bagi penyerapan kalsium ibu dan bayi. Ia terdapat dalam keju, mentega, marjerin dan juga bijirin, sementara vitamin E yang boleh didapati dalam kekacang, jagung, sayuran dan gandum dikatakan dapat membantu mencegah keguguran serta kemampuan untuk menyembuhkan tisu kulit rosak .

Nor Lizawati berkata, asid folik dalam kekacang dan buah sitrus juga mampu memberi kebaikan kepada ibu dan bayi kerana membantu pertumbuhan sel dan perkembangan embrio.

Untuk bayi pula asid folat berkenaan berfungsi mengembangkan sistem saraf pusat pada awal kehamilan, selain membantu mencegah kecacatan otak dan tulang belakang si bayi.

“Zat besi dapat menyokong wanita hamil menambahkan volum darah selain membantu meningkatkan tahap oksigen dalam darah ibu dan bayi. Kalsium juga dapat membantu perkembangan tulang dan gigi yang kuat kepada ibu serta janinnya.

“Kurangnya kalsium boleh menyebabkan berlakunya kekejangan otot dan mungkin boleh mendapat osteoporosis. Kekurangan vitamin A pula boleh menyebabkan anak lahir cacat dan boleh mengganggu penglihatan si bayi. Bayi berpotensi untuk mendapat kecacatan saraf sementara kekurangan kalsium pula boleh menyebabkan berlakunya kekejangan otot. Si ibu juga mungkin boleh mendapat osteoporosis dan cacat serta anemia jika dia kekurangan mengambil makanan tanpa asid folat,” katanya.

Pemakanan begitu penting bermula pada awal mengandung. Si ibu perlu memastikan setiap makanan yang dinikmati bukan saja untuk diri sendiri sebaliknya boleh memberi kesan kepada tumbesaran bayi dalam kandungan.

FAKTA: Masalah di kalangan wanita hamil

  • Mual dan muntah - dikenali sebagai 'morning sickness' dan yang paling umum berlaku pada tiga bulan pertama atau sejak awal hingga minggu ke-6 kehamilan. Tidak semua wanita mengandung mengalami masalah ini.

    Cara atasi: Ibu perlu mengambil makanan dalam kuantiti sedikit dan kerap. Ia bagi memudahkan makanan itu dicerna. Disarankan mengambil bijirin kering atau roti kering dan biskut.

  • Sembelit dan buasir - biasanya berlaku pada penggal tiga bulan terakhir (trimester 3). Wanita hamil mungkin menghadapi buasir iaitu pembuluh darah yang bengkak pada anus. Ia mungkin disebabkan oleh berat janin dan tekanan pada usus.

    Cara atasi: Ibu perlu meningkatkan pengambilan cairan, makanan yang kaya dengan serat dan makanan kering seperti buah prun kering serta buah ara.

  • Pedih ulu hati - berlaku disebabkan oleh peningkatan tahap hormon progesteron, menyebabkan relaksasi otot pencernaan dan tumbesaran janin meningkatkan tekanan pada perut si ibu. Asid perut kembali naik ke esofagus dan menyebabkan rasa seperti terbakar pada bahagian berhampiran dengan ulu hati.

    Cara atasi: Ibu harus mengehadkan pengambilan makanan sebelum tidur, mengehadkan jumlah makanan yang diambil pada satu masa serta menghindari makanan berminyak serta pedas.

  • Edema dan kaki kejang - berlaku dalam bulan ketiga (3rd trimester). Ia disebabkan oleh tekanan rahim yang membesar pada vena kava.

    Cara atasi: minum banyak air dan lakukan senaman. Hindari makanan yang terlalu banyak natrium dan makanan ringan. Tingkatkan pengambilan kalium, kalsium dan magnesium. Magnesium laktat boleh mengurangkan kekejangan kaki.


Mitos mengenai makanan untuk wanita hamil:
  • Makanan tertentu tidak akan menentukan bayi anda gelap atau pun cerah, umpamanya mengambil makanan sampingan seperti zat besi akan membuat bayi anda menjadi gelap! Bagaimanapun warna kulit bergantung pada gen yang diturunkan oleh ibu bapa.

  • Ibu hamil harus mengelakkan daripada memakan ikan laut dalam. Pengambilan yang terlalu banyak boleh menyebabkan anak lahir cacat. Ikan laut dalam yang mengandungi merkuri, logam yang boleh toksin kepada bayi. Ikan yang perlu dielakkan ialah ikan yu, ikan tuna putih, ikan sardin (king mackerel) dan tilefish kerana mengandungi merkuri terlalu tinggi. Persatuan makanan dan Ubatan (FDA) Amerika Syarikat menyarankan wanita hamil supaya tidak makan lebih 12 ons (anggaran dua saiz hidangan) ikan itu dalam seminggu.


--- BERITA HARIAN

Monday, July 9, 2012

Pembedahan Caesarean | Torehan melintang 10 sm

Adakah kerana prosedur ini lebih mudah tanpa perlu menanggung rasa sakit menyebabkan ia menjadi pilihan ramai wanita moden hari ini?




ZARINA MOHAMAD, 40, telah menjalani pembedahan caesarean sebanyak tiga kali. Semuanya kerana masalah kesihatan yang dihadapinya.
“Saya melahirkan anak sulung yang diberi nama Junaidah secara normal. Tetapi sejak hamil anak kedua, tahap kesihatan saya semakin merosot apabila doktor mengesahkan saya menghidap hipertensi dan diabetes yang serius. Justeru, untuk menyelamatkan keadaan apabila usia kandungan mencecah tujuh bulan, doktor terus melakukan pembedahan.
“Alhamdulillah, walaupun tidak cukup bulan, Sarah Hanis, anak kedua saya berada dalam keadaan sihat. Cuma dia terpaksa ditahan di hospital selama 12 hari kerana mengalami jaundis. Selepas bersalin, saya ingatkan hipertensi dan diabetes yang dialami ketika hamil hilang. Sebaliknya, ia terus kekal,” ujar Zarina.

ZARINA (tengah) bersama dua anaknya yang dilahirkan secara caesarean.


Empat tahun selepas melahirkan anak kedua, Zarina sekali lagi disahkan hamil. Dalam tempoh tersebut, hipertensi dan diabetesnya sentiasa mencatatkan paras tertinggi hingga menyebabkan dia terpaksa ditahan di hospital.
“Ketika usia kandungan saya belum mencecah tujuh bulan, doktor telah memberitahu bahawa pembedahan perlu dilakukan segera untuk menyelamatkan diri saya dan juga bayi. Namun, sebelum proses caesarean dilakukan, doktor juga memaklumkan mengenai peluang untuk anak saya hidup adalah 50-50. Tiada apa yang mampu saya katakan, selain hanya berserah kepada Allah.
“Pada 10 Disember 1998, saya selamat melahirkan seorang bayi lelaki. Tetapi kerana usia kandungan yang tidak mencukupi, ia menyebabkan paru-paru dan jantung anak saya tidak dapat berfungsi dengan baik.
“Lima hari selepas itu, anak yang diberi nama Aiman Yusuf meninggal dunia tanpa sempat saya tatap, peluk dan susui. Malah, sehingga arwah dikebumikan, saya tidak berpeluang langsung untuk melihatnya kerana keadaan kesihatan saya yang begitu kritikal.
DR. JAMIYAH HASSAN


Bayangkan bagaimana perasaan yang terbuku di hati ini? Walaupun sedih, namun saya reda kerana semua ini adalah ketentuan Ilahi,” jelas Zarina sambil memberitahu suaminya banyak memberi sokongan.
Selepas peristiwa tersebut, doktor menasihatkan Zarina supaya tidak hamil lagi kerana bimbang kejadian serupa akan berulang.
Bagaimanapun, takdir-Nya tiada siapa yang tahu. Pada usia 35 tahun, Zarina sekali lagi hamil dan berjaya melahirkan anak bongsunya yang diberi nama Fatimah Az-Zahra juga melalui pembedahan caesarean.


PROSEDUR pembedahan caesarean hanya mengambil masa antara 30 hingga 45 minit.



Bagi Junaidah yang kini berusia 17 tahun, walaupun usia adik lelakinya terlalu singkat namun dia bersyukur kerana ibunya selamat.
“Memang saya sedih kerana kehilangan adik lelaki yang kami nanti-nantikan selama ini. Tetapi saya yakin setiap yang berlaku itu ada hikmahnya,” kata pelajar Tingkatan Lima Sekolah Menengah Seksyen 18, Shah Alam ini.
Caesarean merupakan satu prosedur pembedahan untuk melahirkan bayi jika terdapat sebarang masalah yang dialami oleh si ibu atau bayi itu sendiri. Ia juga boleh dianggap sebagai proses menyelamatkan nyawa kedua-dua pihak.
“Terdapat beberapa faktor yang menyebabkan pembedahan ini perlu dilakukan. Antaranya ialah ibu yang telah melalui proses bersalin melebihi tempoh 16 jam kerana tempoh untuk kelahiran bayi secara normal antara 10 hingga 16 jam.
“Selain itu, faktor semula jadi seperti wanita yang mempunyai tulang punggung yang kecil hingga menyebabkan pembukaan rahim tidak dapat berlaku semasa tempoh melahirkan.
“Malah, jika bayi terlalu besar atau ibu mempunyai masalah hipertensi dan diabetes yang serius juga menjadi punca untuk seseorang menjalani prosedur ini,” kata Pakar Perunding Obstetrik & Ginekologi (Feto-Maternal), Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM), Prof. Dr. Jamiyah Hassan ketika ditemui.

JIKA bayi bermasalah ketika dilahirkan, maka pembedahan caesarean perlu dilakukan.


Menurut sejarah, prosedur ini mula diperkenalkan sejak zaman kuno lagi. Ada beberapa teori yang mengaitkan tentang asal-usul pembedahan caesarean.
Antaranya, perkataan caesar diambil daripada nama Julius Caesar, pemimpin utama empayar Rom yang dipercayai dilahirkan oleh ibunya secara pembedahan caesarean, Aurelia pada tahun 100 Sebelum Masihi.
Selain itu ada juga pendapat mengatakan, masyarakat Latin turut menjadi antara pihak yang terawal melakukan proses caesarean.
Ketika itu klorofom dan arak diberi kepada wanita terbabit sebagai bius untuk menahan kesakitan apabila pembedahan dilakukan.
Seiring dengan peredaran zaman, kebanyakan wanita kini lebih gemar memilih cara melahirkan anak menerusi caesarean. Perkara ini diakui sendiri oleh Dr. Jamiyah.
“Memang rata-rata wanita di Malaysia terutamanya yang mengamalkan gaya hidup moden, lebih suka melalui proses kelahiran menerusi pembedahan ini yang menurut mereka lebih mudah tanpa perlu menanggung rasa sakit untuk bersalin.


“Walaupun mereka sebenarnya boleh melahirkan anak secara normal, namun kami sebagai doktor tiada pilihan jika pesakit tetap menginginkan cara sedemikian. Cuma kami akan menasihati dan berbincang dengan mereka terlebih dahulu sekiranya mereka mahukan prosedur tersebut dilakukan,” jelasnya.
Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), kadar kelahiran bayi menerusi pembedahan caesarean amat tinggi di negara-negara maju seperti Amerika Syarikat (AS), Australia, Britain dan sebagainya.
Malah seorang doktor pakar Obstetrik & Ginekologi di Australian National University, Dr. David Ellwood mengatakan, dalam tempoh dua dekad lagi tidak mustahil 90 peratus kelahiran di negara itu akan dilakukan melalui caesarean.
Ini membuktikan bahawa pembedahan caesarean sudah menjadi seperti satu budaya di kalangan wanita moden berbanding matlamat asalnya iaitu hanya dilakukan sekiranya berhadapan dengan kecemasan ketika melahirkan
--- KOSMO

Pelbagai risiko pembedahan Caesarean



Soalan

ISTERI saya baru-baru ini bersalin anak sulung secara pembedahan.

Apakah kesan sampingan bagi wanita yang bersalin secara pembedahan? Ada yang mengatakan jika isteri bersalin secara pembedahan, bilangan anak yang boleh dilahirkan setakat tiga orang sahaja.

Adakah itu benar?

RADIN,
Kuala Lumpur


Jawapan

BERIKUT adalah antara beberapa panduan am berkaitan kesan sampingan bersalin pembedahan Caesarean.

  • Bersalin secara pembedahan mungkin membabitkan lebih pendarahan berbanding bersalin biasa.

    Kadangkala ia boleh menyebabkan rahim terpaksa dibuang untuk menghentikan pendarahan.

    Isteri anda mungkin mengalami lemah badan atau kelesuan selepas bersalin.

    Keadaan itu lebih ketara berbanding jika dia bersalin biasa.

    Lazimnya, doktor akan mengambil langkah proaktif untuk mengelakkan pendarahan berlebihan sewaktu dan selepas bayi dilahirkan.

    Pada hari kedua selepas pembedahan, sedikit sampel darah isteri anda mungkin diambil untuk mengetahui paras hemoglobin darahnya.

    Isteri anda juga mungkin sudah dibekalkan ubat pil zat besi untuk memulihkan paras hemoglobinnya.


  • Jangkitan kuman boleh berlaku sama ada di dalam rahim (dinamakan endometritis) atau pada bahagian kulit (lebih kerap disebut wound breakdown) atau ke dalam aliran darah (septisemia).

    Lazimnya, doktor memberikan antibiotik terus ke dalam aliran darah (intravena) sejurus sebelum pembedahan bermula dan diteruskan beberapa dos kemudian untuk mengelakkan risiko ini.


  • Penyebab isteri terpaksa menjalani pembedahan.

    Kebanyakan penyebab (contohnya bayi lemas) tidak berkait dengan risiko untuk berulang pada kehamilan akan datang.

    Penyebab seperti uri di bawah, rahim berkembar (bikornuat), tulang pelvis atau punggung sempit pula mungkin lebih berisiko untuk bersalin secara pembedahan pada kehamilan akan datang.

    Secara prinsipnya, setiap pasangan berhak membuat keputusan mengenai bilangan anak yang diingini, namun biarlah setelah mendapat penerangan doktor mengenai risiko meneruskan bilangan kehamilan itu.

    Berulang kali menjalani pembedahan Caesarean meningkatkan risiko rahim koyak atau lebih dikenali sebagai uterine rupture.

    Ia bukan saja berlaku pada hari sakit bersalin tetapi boleh berlaku pada bila-bila masa terutama setelah kandungan mencapai tujuh bulan.

    Walaupun risiko ini bukanlah 100 peratus (risikonya dilaporkan antara satu hingga dua peratus), namun jika dibandingkan dengan wanita yang baru sekali saja menjalani pembedahan Caesarean, risikonya meningkat sebanyak sehingga empat kali ganda. Apabila ia berlaku, keadaannya sangat mencemaskan dan membahayakan nyawa wanita, apatah lagi bayi dikandungnya.

  • --- HARIAN METRO

    Selamatkah botol susu anak anda?

    Oleh RABIATUL ADAWIYAH KOH ABDULLAH



    TIGA tahun lalu, Program Toksikologi Nasional Amerika Syarikat mengeluarkan laporan bahawa bahan kimia dikenali sebagai bisphenol A (BPA) mungkin menyebabkan masalah berkaitan hormon, termasuk baligh lebih awal di kalangan kanak-kanak dan ketumbuhan barah.

    Kandungan bahan kimia BPA lazimnya ditemui pada botol susu bayi. Bertambah buruk lagi apabila botol air yang digunakan untuk minum ketika hamil juga mengandungi kimia ini.

    Terdapat kebimbangan pendedahan terhadap BPA boleh memberi kesan kepada bayi dalam kandungan sama ada dari segi neurologi atau tingkah-laku. Bayi turut mengalami risiko yang sama jika kajian ini didapati benar.

    Pertubuhan seperti Majlis Kimia Amerika mempertikaikan tidak ada bukti kuat bisphenol A memberi kesan buruk kepada manusia.

    Ketika ini, Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan Amerika Syarikat (FDA) tidak bercadang mengharamkan BPA dalam plastik. Begitupun, Kanada telah mengambil langkah awal dengan melabelkan kimia itu berbahaya.

    Namun di sebalik pendedahan tentang BPA, ibu dan bapa masih mempunyai pilihan untuk memilih menggunakan cawan atau botol susu untuk bayi ada.

    Selain itu, terdapat botol susu bebas BPA di pasaran dan botol susu kaca sebagai alternatif.

    Jalan yang lebih selamat untuk mengelak kontroversi berkaitan keselamatan penggunaan bekas plastik adalah dengan mengelak daripada menggunakannya.

    Bukan saja keselamatan anak terjamin bahkan anda sendiri tidak perlu berasa risau.

    Isu BPA bukan baru tetapi masih ada alternatif lain bagi mereka yang mahu mengekalkan botol lama.

    Seorang pakar perubatan sebuah hospital persendirian di Lembah Klang memberitahu, botol susu polikarbonat telah sejak dahulu lagi. Sebagai seorang doktor, beliau sendiri belum pernah menerima atau merawat kes bayi atau kanak-kanak akibat polikarbonat.

    “Dalam kehidupan seharian, kemungkinan botol-botol minuman palikarbonat yang kita gunakan turut terdedah dengan bahan BPA atau Bisphenol A.

    ‘‘Justeru itu, ia bukan satu persoalan yang baru tetapi semua pihak perlu melakukan kajian terperinci agar botol susu yang digunakan tidak memudaratkan kesihatan

    ‘‘Adakah satu tahap nanti, ibu bapa perlu menggunakan botol kaca?,” ujar doktor tersebut yang mengutarakan pendapat ringkas.

    Menurut Pegawai Perubatan Hospital Pantai Ampang, Dr. Hanafiah Bashirun, BPA adalah bahan kimia industri yang digunakan untuk mmbuat botol susu bayi polikarbonat agar botol tersebut keras dan lutsinar.

    “Baru-baru ini kajian Universiti Malaya mendapati percampuran bahan BPA dengan kandungan botol susu berkenaan pada suhu tertentu memberi kesan kepada kesihatan bayi dan kanak-kanak.

    ‘‘BPA ini pula akan menyebabkan gangguan pada sistem hormon badan bayi sekali gus menjejaskan sistem tubuh badan bayi. Tetapi tiada sebarang kajian saintifik untuk mengesahkan fakta tersebut,” katanya.

    Sebagai langkah berjaga-jaga, ibu bapa yang mampu dinasihatkan agar memilih botol susu bebas BPA, contohnya polypropylene (PP), polyethersulfone (PES), polyamides (PA).

    Beliau memberitahu, botol susu yang mengandungi BPA biasanya bersifat keras dan lutsinar. Selain itu, perhatikan label kod identifikasi plastik pada bawah botol susu. Botol susu dengan BPA akan dilabel dengan ‘nombor 7', ‘nombor 7 dan PC’ atau ‘nombor 7 dan other’.

    Bagi ibu bapa yang sedang menggunakan botol susu mengandungi BPA, adalah dinasihatkan agar menukar botol tersebut kepada botol ‘bebas BPA’.

    Jika masih ingin menggunakan botol lama, Dr. Hanafiah menasihatkan agar mereka melakukan langkah berikut :-

    l Steril botol susu bayi mengikut arahan pengendalian pada label atau yang diberikan oleh pengeluar, jika ada.

    l Jika tiada panduan, pengguna perlu merendam botol susu polikarbonat dalam air yang mendidih selama lima hingga 10 minit.

    l Elak menggunakan air panas secara terus dalam botol susu bayi polikarbonat untuk membancuh susu.

    l Guna peralatan mencuci botol susu yang sesuai seperti span dan berus lembut bagi mengelak permukaan dalam menjadi rosak dan bercalar.

    l Sentiasa periksa permukaan dalam botol susu dan jika ada kesan calar atau rosak, ia perlu diganti.

    l Jika tiada kerosakan, botol susu perlu diganti setiap enam bulan.

    Katanya, kesan penggunaan botol susu yang mengandungi BPA adalah bersifat jangka panjang.

    “Ini disebabkan kesan sampingan pada sistem hormon. Adalah agak sukar untuk mengesannya dalam jangka masa pendek kerana kesannya masih tidak kelihatan. Perlu diingat, tidak ada situasi kecemasan yang timbul disebabkan kesan BPA tersebut,” ujar beliau.

    Kebanyakan ibu sibuk dengan kerjaya dan penggunaan susu botol adalah sebagai alternatif bagi mereka yang ingin memberi susu ibu. Seperti yang kita sedia maklum, susu yang terbaik adalah susu ibu.

    Berhubung dengan tumbesaran bayi, tiada sebarang kesan pada tumbesaran bagi kanak-kanak yang berumur lima tahun ke atas yang masih menyusu menggunakan susu botol.

    Ini kerana zat nutrisi yang terdapat pada susu tersebut juga penting.

    Bagaimanapun pada usia tersebut, digalakkan mereka di ajar menggunakan cawan atau botol biasa terutama jika mula memasuki zaman persekolahan.

    “ Biasanya pihak hospital tidak akan memberitahu atau mencadangkan jenis-jenis botol susu tertentu yang harus digunakan. Ini kerana kebanyakan hospital menggalakkan penyusuan susu badan. Akan tetapi, pada masa ini, adalah amat digalakkan penggunaan susu botol yang mengandungi BPA dielakkan,” katanya.

    Kenal pasti botol susu jenis polikarbonat

    l Bersifat keras dan lutsinar yang mana ia mengandungi BPA.

    l Botol susu tersebut juga boleh dikenali melalui kod identifikasi plastik yang biasa didapati di bawah botol susu bayi.

    l Kod identifikasinya adalah nombor 7, nombor 7 dan PC, nombor 7 dan ‘other’.

    l Sementara itu, botol susu bayi yang bebas BPA biasanya dilabelkan dengan perkataan ‘BPA free’ atau bebas BPA.

    --- UTUSAN MALAYSIA

    Hilangkan jangkitan ruam lampin



    RUAM lampin merupakan masalah kulit yang paling kerap dialami oleh kebanyakan anak kecil khususnya bayi.

    Walaupun ia bukanlah penyakit berbahaya, namun terdapat sebahagian daripada ruam boleh menjadi serius sekiranya tidak diatasi dengan betul.

    Ruam lampin lazimnya berlaku di sekitar bahagian yang ditutupi seperti punggung, kelangkang, paha dan kemaluan.

    Kulit di sekitar bahagian-bahagian tersebut akan berbintik-bintik kemerahan dan merengsakan bayi.

    Masalah ruam lampin biasanya terjadi apabila jangkitan bakteria dan kulat ataupun disebabkan alahan kulit.

    Terdapat banyak punca yang menyebabkan berlaku ruam di kalangan bayi. Antaranya apabila kulit bayi menyentuh air kencing yang disebabkan oleh pemakaian lampin dalam tempoh yang terlalu lama.

    Ammonia yang dihasilkan air kencing akan mengganggu lapisan perlindungan kulit bayi dan menyebabkan kulit menjadi kemerah-merahan.

    Selain air kencing , najis bayi terutama yang cair juga penyebab kepada keadaan menjadi ruam.

    Najis sebenarnya amat merbahaya kepada kulit bayi kerana ia terhasil daripada makanan bayi dan juga ubat-ubat tertentu yang diberikan kepada mereka.

    Punca lain ialah bahan kimia yang terdapat dalam sabun mandian bayi. Bagaimanapun terdapat juga jenis lampin pakai buang yang menyebabkan alergi pada kulit bayi yang sensitif.

    Ruam lampin boleh sembuh dengan sendiri jika kita sebagai ibu mengamalkan penjagaan kulit bayi dengan betul.

    --- UTUSAN MALAYSIA

    Thursday, July 5, 2012

    Jangan remehkan penyakit sinus

    Keadaan sinus di dalam hidung.

    MIOR Muhammad Hezri Abdul Rahim, 27, merasakan seperti ada sesuatu dalam hidungnya. Lebih menakutkan, hidungnya tiba-tiba mengeluarkan darah.

    "Selang tiga hari, kepala saya berasa sangat sakit. Sakit itu kemudiannya berpindah ke rahang. Mata saya pula berair," ujarnya yang mengalami simptom berkenaan pada Oktober tahun lepas.

    Hezri kemudian berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan. Awalnya dia hanya disahkan mengalami pendarahan biasa tetapi selepas tiga hari, keadaan kesihatannya masih sama.

    Tidak tahan dengan sakit, Hezri tekad berjumpa doktor pakar tekak, hidung dan telinga (ENT).

    "Saya disahkan menghidap penyakit sinus dan terdapat ketumbuhan sinus di sebelah kiri hidung saya.

    "Ia menghalang pernafasan saya. Saya juga mengalami gangguan tidur seperti mudah terjaga," luahnya.

    Masalah yang sama turut dialami Fatimah Majid, 65.

    "Akibat ketumbuhan dalam hidung, saya susah untuk bernafas. Dulu saya tidak kisah tetapi lama-kelamaan berasa rimas," ujarnya.

    Fatimah pernah mengambil ubat yang disarankan doktor dan penyakit itu hilang sekejap namun kembali serius menyebabkan hidungnya tersumbat.

    "Bukan sahaja suara menjadi sengau, saya rasa tidak selesa ketika menjalankan ibadat seperti mengaji al-Quran dan bersolat," katanya.

    PembedahanMungkin bagi anda masalah ini biasa. Namun, ia tidak harus dipandang remeh kerana boleh mengganggu aktiviti harian.

    Kini, Hezri dan Fatimah amat bersyukur apabila dipilih antara lima pesakit kurang mampu dari Hospital Kuala Lumpur dan Ipoh untuk menjalani pembedahan Balloon Sinuplasty di Prince Court Medical Centre.

    Pembedahan itu menggunakan teknik terkini berbanding kaedah biasa. Ia dilakukan secara percuma menerusi program tanggungjawab sosial korporat hospital berkenaan.

    Pakar ENT hospital itu, Datuk Dr. Kuljit Singh berkata, Balloon Sinuplasty (BS) adalah kaedah baru yang menyaksikan sejenis alat dikenali sebagai ''balloon'' dimasukkan ke dalam hidung bagi membuka sinus.

    Pembedahan itu disaksikan lebih 100 doktor termasuk pakar bedah dari negara ASEAN, Amerika Syarikat dan Eropah yang menyertai Sidang Kemuncak Tahunan Rinologi pada Februari lalu.

    ''Hasil kajian yang dijalankan mendapati penggunaan belon halus berkenaan mampu membuka rongga liang sinus yang sempit dan tersumbat serta yang sukar dengan lebih selamat," ujarnya.

    Tambah Dr. Kuljit, jika kaedah pembedahan biasa, tempoh untuk pulih di antara satu hingga dua minggu, dengan kaedah BS, pesakit biasanya boleh kembali bekerja dalam masa 24 jam atau 48 jam selepas pembedahan.

    " Hasil kajian juga menunjukkan pesakit yang menjalani kaedah BS kurang atau tidak langsung mengalami sakit selepas pembedahan dan simptom-simptom sinusitis juga hilang dengan cepat," katanya.

    Dalam pada itu, Hezri dan Fatimah yang dihubungi beberapa hari selepas pembedahan bersyukur kerana pembedahan tersebut berjaya.

    "Saya kini boleh bekerja seperti sedia kala. Tiada lagi gangguan tidur waktu malam," ujar Hezri.

    Fatimah pula gembira kerana dapat menjalankan ibadat pada usia emas dengan sempurna.

    "Jika dulu, nak sujud pun susah. Seperti ada sesuatu mengalir dari hidung. Kini ia seolah-olah hilang," katanya.

    --- UTUSAN MALAYSIA

    Kenali keguguran berulang

    SOALAN

    Dr, saya ingin mengetahui apakah punca keguguran berulang? Adakah seseorang yang mempunyai masalah ini perlu menjalani rawatan khusus. Sekiranya dia berjaya mengandung, adakah dia perlu berehat atau memerlukan penjagaan rapi.

    - Madam G, Johor

    Jawapan:

    Keguguran adalah kejadian yang kerap berlaku. Ia berlaku dalam lebih kurang 15 hingga 20 peratus daripada keseluruhan kehamilan. Sekiranya seseorang wanita mengalami keguguran, bukan bermakna mereka tidak berpeluang untuk hamil secara normal pada masa hadapan. Namun begitu, keguguran merupakan sesuatu yang amat ditakuti bagi sesetengah wanita. Ada dalam kalangan wanita yang berjaya mengandung tetapi mengalami keguguran yang berulang kali.

    Wanita yang mengandung kemudian gugur, ia sebenarnya lumrah hidup. Tetapi jika ia berlaku sekurang-kurangnya sehingga tiga kali berturut-turut maka keguguran ini dikenal sebagai keguguran 'habitual'. Setiap kali wanita ini hamil, pengalaman keguguran yang lepas akan sentiasa menghantui pemikiran mereka. Masalah sebegini sudah tentu memberi impak yang negatif, khususnya bagi wanita yang masih belum dikurniakan zuriat.

    Malangnya, agak susah untuk kita ketahui dengan tepat kenapa wanita mengalami kejadian ini. Kenyataannya, lebih dari 50 peratus pasangan tidak akan mengetahui apa yang menyebabkan keguguran ini berlaku. Semasa keguguran berlaku, biasanya seseorang wanita akan mengalami pendarahan. Pendarahan ini berlaku lebih banyak dari pendarahan haid. Namun ada juga yang mengalami pendarahan yang sedikit sahaja. Meskipun begitu, tak semestinya keguguran yang berlaku mengeluarkan darah.

    Punca Keguguran

    Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor atau punca yang disabitkan dengan keguguran berulang, faktor utama adalah kerana kebanyakan keguguran dikaitkan dengan masalah dengan janin itu sendiri yang mempunyai masalah genetik atau kromosom yang mengakibatkan janin tersebut tidak dapat membesar dengan baik. Janin memerlukan kromosom yang sihat dan tersusun dengan sempurna. Walau bagaimanapun, mungkin timbul keadaan di mana kromosom tersebut tertinggal atau tersalah kedudukannya semasa pembentukan janin sebaik sahaja selepas persenyawaan. Hasilnya, janin itu akan mati sejak dari awal lagi.

    Ia juga mungkin berpunca dari penyakit dalam rahim yang sering dikaitkan seperti endometriosis dan fibroid juga boleh menyebabkan keguguran berulang. Wanita yang mengalami penyakit endometriosis dan fibroid ini kadang-kadang mengalami keguguran biarpun usia kandungan sudah mencecah antara empat hingga lima bulan.

    Jangkitan kuman pada darah wanita yang mengandung adalah salah satu penyebab keguguran berulang. Wanita yang mengandung kadang-kadang tidak menunjukkan sebarang tanda penyakit atau kesakitan, malangnya mereka mengalami keguguran. Diagnosis dibuat dari darahnya yang diperiksa, didapati ia dijangkiti kuman. Kuman pada darah itulah yang merosakkan kandungan. Antaranya seperti kesan beberapa jenis virus, iaitu cytomegalo virus (CMV), herpes simplex (HSV) dan juga rubella. Begitu juga dengan sejenis parasit toksoplasmosis yang ada pada badan kucing boleh menyebabkan keguguran. Oleh itu, bagi wanita yang sering mengalami keguguran dan memelihara kucing, perlulah sentiasa berhati-hati. Biarpun kucing peliharaan itu dijaga dengan baik dan bersih, tetapi parasit itu tetap ada pada bulu-bulu kucing dan tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

    Rawatan

    Sebenarnya tiada perawatan khusus bagi masalah sebegini. Pada kebiasaannya, selepas pemeriksaan dilakukan, jika ujian yang dilakukan mendapati wanita tersebut mengalami masalah yang tertentu, contohnya diabetes yang tidak dikawal, maka beliau akan dinasihatkan untuk mendapatkan rawatan diabetes dengan mengawal aras glukosa darah pada aras yang paling optimum sebelum mengandung.

    Seseorang wanita yang ingin mengandung sepatutnya mengamalkan pemakanan berkhasiat dari peringkat awal lagi, mengambil juga asid folik dan vitamin dari usia awal kandungan. Penting juga kalau boleh wanita yang mengandung diberi atau mengambil cuti rehat pada peringkat awal kehamilan. Mereka digalakkan berehat, banyakkan baring dan tenangkan fikiran. Antara perkara menyebabkan keguguran ialah stres dari segi fizikal dan mental. Wanita tersebut juga mungkin diberikan ubat progesteron untuk merehatkan rahim dan mengurangkan berlakunya kejang rahim untuk mengurangkan risiko keguguran.

    Mereka juga perlu mempunyai semangat yang kuat dan jangan melayani pemikiran negatif yang sudah tentu boleh menimbulkan kemudaratan. Jangan terlalu risau dan mereka perlu menenangkan fikiran kerana kemungkinan kehamilan akan berjalan seperti biasa dan berjaya melahirkan bayi yang sihat.

    --- UTUSAN MALAYSIA

    Sindrom lelaki ‘menopaus’


    Simptom lelaki yang menopaus ialah letih, cepat mendapat tekanan, sakit sendi, kurang nafsu atau libido, kurang kekerasan zakar dan air mani.


    Soalan: BolehKAH Doktor terangkan mengenai andropaus dan kesannya kepada masalah lelaki?

    *Jo, Kuala Lumpur

    Saudara Jo,

    Pertama, saya perlu maklumkan bahawa perkataan atau terma andropaus sebenarnya tidak begitu tepat. Secara fisiologinya, orang lelaki adalah berbeza dengan wanita.

    Apabila wanita putus haid, hilanglah keupayaan reproduktif mereka iaitu untuk mengandung dan melahirkan anak. Maka berlakulah apa yang sering disebutkan sebagai menopaus atau situasi apabila paras hormon estrogen menjadi terlalu rendah.

    Simptom seperti keletihan, sakit sendi, kurang nafsu dan faraj kering boleh timbul sejurus sebelum putus haid atau selepas berlakunya putus haid.

    Bagi lelaki, penurunan paras hormon testosteron berlaku secara perlahan-lahan bermula akhir 30-an atau awal 40-an dan berterusan ke akhir hayat. Keadaan ini dipanggil sindrom kurang hormon testosteron.

    Penurunan hormon testosteron ini boleh berlaku amat perlahan atau mendadak ke paras yang sangat rendah sehingga memberikan simptom yang ringan, sederhana mahupun teruk. Corak penurunan ini banyak bergantung kepada tahap kesihatan seseorang lelaki itu.

    Contohnya, jika anda menghadapi masalah kegemukan, darah tinggi, kencing manis dan penyakit jantung, maka paras hormon akan menjadi sangat rendah manakala jika anda mengamalkan corak kehidupan yang positif dan sihat, maka paras hormon tersebut mungkin tidak menurun atau menurun dengan kadar sangat perlahan malah mungkin tidak ada simptom langsung.

    Simptom yang biasa berlaku kepada lelaki hampir sama dengan simptom menopaus dialami wanita iaitu keletihan, sakit sendi, cepat mendapat tekanan, kurang nafsu atau libido, kurang kekerasan zakar dan air mani serta banyak lagi simptom yang tidak begitu spesifik.

    Doktor perlu mengenal pasti penyakit yang dihadapi dengan menjalankan pemeriksaan kesihatan dan penyiasatan ujian darah sebelum mengesahkan seseorang lelaki itu menghadapi masalah andropaus. Kini, banyak rawatan yang terbukti memberi kesan positif terhadap kualiti kehidupan seseorang lelaki dan pasangan mereka.

    Jika saudara ingin maklumat lanjut, jumpalah doktor dan dapatkan nasihat lanjut. Dalam pada itu jangan lupa amalkan cara hidup sihat dan positif dalam kehidupan seharian.

    --- UTUSAN MALAYSIA

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...